Projekti IPA Programa Rumunija - Srbija: zajedničke granice, zajednička rešenja

U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je održana konferencija posvećena realizaciji IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, četvrta od ukupno osam koliko je planirano da se održi u regionalnim centrima, uključenim u IPA Program – Temišvaru, Drobeta Turn Severinu i Rešici (Rumunija), Boru, Požarevcu, Zrenjaninu, Kikindi i Vršcu (Srbija), u periodu od 19-25. marta. Konferencije organizuje Zajednički tehnički sekretarijat Vršac u okviru Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju Temišvar, a cilj njihovog održavanja jeste obezbeđenje transparentnosti IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija kroz informisanje lokalnih zajednica o projektima finansiranim od strane Evropske unije posredstvom nepovratnih IPA fondova.
 
    
 
IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija finansira zajedničke projekte koji na najbolji način koriste razvojni potencijal pogranične zone između dve države, o čemu su govorili Anka Lolesku, izvršna direktorka Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju Temišvar i Elizabeta Stanimirov, šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata Vršac.
 
- Čestitamo svima čiji su projekti odobreni i želimo uspeh u njihovoj implementaciji – poručila je Anka Lolesku, dok je Elizabeta Stanimirov istakla da su na skup u Zrenjaninu pozvani i korisnici iz prvog poziva, koji su prošli ceo projektni ciklus, korisnici iz drugog poziva koje to tek očekuje, pa je ovo prilika da se razmene iskustva, postave pitanja, iznesu eventualni problemi i ponude rešenja u vezi sa implementacijom projekata.
- U dva poziva za prikupljanje predloga projekata za finansiranje, od prispela 362 izabran je 91 projekat, za koje je, od strane Evropske unije, odobreno nešto više od 47 miliona evra. U drugom pozivu prikupljeno je za 18% više predloga projekata nego u prvom, što govori o povećanom interesovanju korisnika za učešće u IPA Programu. Značaj programa nije toliko u finansijskom smislu, s obzirom na relativno male pojedinačne iznose po projektu, već po tome što u projekte uključuje veliki broj ljudi s obe strane granice, koji imaju priliku da se upoznaju s nekim vrednostima i pravilima koji vladaju u okviru Evropske unije – dodala je ona.

 
IPA Program prekogranične saradnje Rumunija - Republika Srbija odobrila je Evropska komisija 27. marta 2008. godine za period 2007-2013. Strateški cilj Programa je ostvarivanje uravnoteženog i trajnog društveno-ekonomskog razvoja pogranične oblasti Rumunija  -   Republika Srbija  posredstvom zajedničkih prekograničnih projekata i aktivnosti rumunskih i srpskih partnera, uz dva specifična smera u okviru strateškog cilja: povećanje privredne konkurentnosti u pograničnoj oblasti i poboljšanje uslova života zajednica iz pogranične oblasti. S rumunske strane, u IPA Program uključene su županije Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci, a s naše strane sva tri banatska, Braničevski i Borski upravni okrug.   
 
Na konferenciji u Zrenjaninu predstavljeno je konkretnih 17 projekata sa srpskim vodećim partnerima i 14 projekata sa rumunskim vodećim partnerima. Među njima je i šest projekata čiji su nosioci ili partneri iz našeg grada: Regionalna privredna komora, Radio Zrenjanin, Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i sam Grad Zrenjanin.