Sastanak predstavnika ZREPOK-a i Grada Zrenjanina

 Na današnjem sastanku predstavnika Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOK i predstavnika Grada Zrenjanina razgovaralo se o nekoliko tema koje su obostrano ocenjene kao značajne za privrednike i građane Zrenjanina, a o kojima je bilo reči i na prethodnom sastanku. Ispred ZREPOK-a sastanku su prisustvovali predsednik Dragan Vidaković, član i predsednik "Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina" Goran Kovačević, članovi Budimir Jovanović i Vojin Obradović, PR sekretar Izabela Kiš i sekretar "UPS - poslodavci Zrenjanina" Dragoslav Kojović. Sastankom je, ispred Grada Zrenjanina, predsedavao Radovan Bulajić, predsednik Skupštine grada, a prisustvovali su i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, načelnica Odeljenja za poslove urbanizma Ljiljana Luburić Pecelj, načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija Igor Virijević, kao i direktor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić i predsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine Ranko Hrnjaz. 
 
 
Inicijativa rešavanja  problema radnog vremena ugostiteljskih i trgovinskih objekata privlači pažnju javnosti, a predlog nove gradske odluke o toj problematici uskoro će se naći pred članovima Gradskog veća, kao i na Javnoj raspravi – nagovestio je Igor Virijević. Obostrano je istaknuto da u Javnu raspravu treba uključiti ne samo ugostitelje i trgovce, već i širu javnost, prosvetne radnike, roditelje, medije, a da proceduru treba okončati  blagovremeno, kako bi tokom letnje sezone brojne bašte ugostiteljskih objekata mogle funkcionisati nesmetano i u zakonskim okvirima. 
 
Formiranje Socijalno-ekonomskog saveta Grada Zrenjanina takođe je tema od značaja za bolji privredni ambijent. Predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, rekao je da će vrlo brzo doći do izbora novih članova ovog tela i aktiviranja njegovog rada. 
 
 
Značajan deo današnjeg sastanka, tokom kog su se mogli čuti i disonantni tonovi, protekao je u razmatranju problema vezanih za javni i taksi prevoz u gradu, kao i za regulaciju saobraćaja na pojedinim tačkama koje su ocenjene kao "problematične", kako u bezbednosnom tako i u smislu protoka saobraćaja. Predstavnici ZREPOK-a ukazali su na neke, po njima, prioritete koje bi trebalo što pre rešavati, poput regulacije saobraćaja na raskrsnici Ulice Nikole Pašića i Žitnog trga, gde su svakodnevne gužve, ili ulica Beogradske i Ive Vojnovića. Ponovo su ukazali na pojedine tačke gde su, po njima, semafori suvišni i samo usporavaju saobraćaj, kao i na tačke gde bi saobraćaj trebalo regulisati kružnim tokom. Zajednički je ocenjeno da je nastavak izgradnje obilaznice od ključnog značaja za povećanje bezbednosti saobraćaja u gradu, ali i poboljšanja njegovog protoka. 
 
Na sastanku je najavljeno i donošenje nove odluke o taksi prevozu, sa preciznije definisanim pravilima ponašanja, kao i povećanje broja saobraćajnih inspektora koji bi kontrolisali sprovođenje odluke. Takođe, izneti su i predlozi za "pokrivanje" kamerama lokacija na kojima se pojavljuje najveći broj tzv. "divljih" prevoznika (glavna autobuska stanica, pijaca na Bagljašu, stajalište kod "Pinove vile"...) i međusobna saradnja na regulisanju ove oblasti policije, registrovanih taksi udruženja i javnog prevoznika, kao i nadležnih gradskih službi. 
 
 
Inicijativa rešavanja problema slabog kvaliteta gasa u mreži ponovo se našla na dnevnom redu sastanka, uz konstataciju da  je problem i dalje prisutan, uprkos činjenici da je o njemu raspravljala i Skupština grada i da je održan niz sastanaka na tu temu. Budimir Jovanoivć upoznao je prisutne o ishodu sastanka održanog kod gradonačelnika Zrenjanina i zahtevima da se nastavi kontinuitet aktivnosti i pritisaka gradskih vlasti na više instance, kako bi se uticalo da se problem reši. 
- Utisak je da institucije kojima smo se obraćali žele da to potisnu u drugi plan i da se to reši – kad se reši. Dobili smo i dopis od strane JP "Srbijagas" u kom ovo preduzeće posredno prihvata naše sugestije. Znamo i da problem nije samo u "Srbijagasu", već i u NIS-u, s obzirom da "Srbijagas" samo vrši distribuciju lošeg gasa koji eksploatiše NIS, međutim, čekanje do sredine 2014. godine, roka koji "Srbijagas" navodi kao moguć za poboljšanje kvaliteta gasa, nama znači daljih nekoliko miliona evra gubitka za ovu sredinu – istakao je Jovanović i dodao da  su predložene dve varijante: ili dovođenje gasa na standardan nivo kvaliteta ili da se cena obori za nekih 15%, koliko je procenjeno da je kvalitet lošiji u odnosu na sadašnju cenu. – Ove aktivnosti nećemo prekidati i mislim da bi tokom narednih nekoliko nedelja morali da donesemo konačnu odluku kako ćemo nastupati prema institucijama koje imaju monopol u ovoj oblasti. Stav članica ZREPOK-a, ali i drugih zainteresovanih za ovu tematiku  jeste da, ukoliko bude neophodno, pokrenemo i sudski proces za ostvarivanje svojih prava.