Gradonačelnik podržao zahteve učesnika protesta

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, primio je delegaciju učesnika protestnog skupa koji su juče u Zrenjaninu organizovali Nezavisni sindikat javnih službi Srbije i Nezavisno udruženje nezaposlenih. Na skupu su bivši radnici više zrenjaninskih preduzeća, kao i penzioneri javnih službi, nezadovoljni teškom ekonomskom situacijom u kojoj su se našli, izneli zahteve u kojima, između ostalog, od države traže da im obustavi isključenja struje i gasa, da im se otpišu kamate i ne naplaćuju novi priključci, jer su dugovi države prema njima, zbog nenaplaćenih potraživanja, znatno veći od njihovih dugova prema drugima. Takođe, učesnici protesta izrazili su nezadovoljstvo i radom sudova i stečajnih upravnika, navodeći da se privreda u Srbiji i dalje gura u propast, a zrenjaninski Privredni sud trenutno vodi 77 stečajnih postupaka u preduzećima.
 
 
 
Šestočlanu delegaciju učesnika protesta predvodio je potpredsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Srbije Ranko Hrnjaz, a u znak solidarnosti s radnicima, u njoj je bio i član Gradskog veća zadužen za područje socijalne politike, Dragan Šašić. Hrnjaz je rekao da je u Zrenjaninu, u periodu tranzicije, bez posla ostalo više od 20.000 radnika, a njih više od 4.500 s pravosnažnim presudama ne može da naplati svoja potraživanja.
 
Učesnici protesta od države traže i obeštećenje za radnike koji su ostali bez zarađenih plata, po osnovu odlaska firme u stečaj, kao i da se utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u spornim privatizacijama. Zahtevi će biti upućeni ne samo gradskoj već i pokrajinskoj i republičkoj vlasti, a ako se ništa ne preduzme do 1. maja, kako je najavljeno, biće organizovani masovni protesti širom Srbije.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina u potpunosti je podržao zahteve bivših radnika i sindikalaca, uz zajedničko podsećanje da je, zahvaljujući lošim zakonima, omogućena prodaja velikog broja preduzeća, а potom i njihovo odvođenje u stečajeve, uz prebacivanje vlasničkog kapitala u druga, novoosnovana preduzeća.
"Mnogo je nasleđenih problema, nastalih tokom perioda privatizacije. Nadam se da ćemo zajedno moći da kanališemo vašu politiku, a ono što je u mojoj nadležnosti i mogućnosti jeste da vaše zahteve prosledim najvišim stranačkim i državnim organima." – poručio je gradonačelnik delegaciji učesnika protestnog skupa.
 
 
Dragan Šašić naveo je da lokalna samouprava nastoji da nađe rešenje za probleme građana koji teško žive.
"Sadašnje teško stanje ne može da se reši odmah, jer je uzrokovano 15-godišnjom vladavinom prethodne vlasti. Zalagaćemo se za preispitivanje spornih privatizacija i da se odgovorni privedu pred lice pravde, a uradićemo sve da se zaustavi otuđenje imovine iz preduzeća, sve dok postoji i jedan radnik sa sudskom presudom", kazao je on.