Završena 39. ''Pesnička štafeta''

Završnom priredbom i kolažnim programom sa "Luckastim klovnovima", održanom danas u centru Zrenjanina, okončana je 39. "Pesnička štafeta", tradicionalna dečja manifestacija na kojoj je ove godine učestvovalo više od deset hiljada učenika osnovnih škola sa područja Grada Zrenjanina, iz srednjebanatskih opština Žitište, Novi Bečej, Nova Crnja, Sečanj i iz bačke opštine Titel.
 
 
   
 
Organizator manifestacije, zrenjaninska Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", animirala je đake u 56 osnovnih škola da pišu, čitaju i slušaju poeziju, u čemu im je pomogao ovogodišnji pesnik - voditelj Tode Nikoletić. Njegova zbirka pesama "Ne dirajte moje bube", u izdanju biblioteke "Žarko Zrenjanin", promovisana je tokom trajanja "Štafete", počev od 8. aprila, a učenici su, za izbor najbolje pesme, konkurisali sa oko 2000 radova, od kojih je 200 ušlo u izbor za nagrade.
 
Završnu priredbu otvorila je članica Gradskog veća Grada Zrenjanina, Dubravka Bulovan Bengin, porukom učesnicima da je Zrenjanin danas "najlepši i najsrećniji grad na ovoj planeti".
- Bili ste u prilici da svoja plemenita i čista osećanja, pretočena u reči, podelite s nama. Želim vam puno sreće i potrudićemo se da svojim radom doprinesemo da budemo dobra inspiracija za nove stihove i neke nove lepe trenutke u vašem životu – poručila je Bulovan Bengin. 
 
U kategoriji nižih razreda, prvu nagradu osvojila je učenica trećeg razreda Tea Ursulesku, iz OŠ "Dr Aleksandar Sabovljev" Ečke, za "Pesmu o pesmi", dok je Aleksandar Žaki, učenik sedmog razreda OŠ "Jovan Cvijić" u Zrenjaninu, za pesmu "Ti" dobitnik prve nagrade među učenicima viših razreda.
 
   
 
Uz po jednu prvu nagradu, dodeljene su dve druge i tri treće nagrade. Uz 12 nagrađenih učesnika, dodeljene su i dve specijalne nagrade, najmlađem đaku ovogodišnje manifestacije, Aleksandru Milićevu iz OŠ "Mladost" Tomaševac i Pavlu Glušcu, višegodišnjem pobedniku, učeniku OŠ "Đura Jakšić" u Zrenjaninu.
 
Dodeljene su i specijalne narade organizatorima programa i zahvalnica pesniku-voditelju Nikoletiću.
 
Ove godine škole su učestvovale i u takmičenju za maskotu "Pesničke štafete“. "Pesnička štafeta" je nastala 1975. godine s cljem da približi pisanu reč deci i otkriva mlade talenata, kroz upoznavanje i druženje sa gostujućim pesnikom.