Državni sekretar Avramović u Zrenjaninu: Strategija razvoja kulture

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, prof. dr Zoran Avramović, boravi danas u Zrenjaninu, u sklopu održavanja serije razgovora u gradovima Srbije, na temu "Strategija kulturnog razvoja". Debati, kojoj su prisustvovali predstavnici ustanova kulture sa područja srednjebanatskog regiona, je prethodio prijem u Gradskoj kući, gde su Avramovića primili gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća, Dubravka Bulovan Bengin. Tom prilikom istaknuto je da, po Zakonu o kulturi Republike Srbije, donetom 2009. godine, Ministarstvo kulture u obavezi da donese Strategiju razvoja kulture u Republici Srbiji.
 
   

 

- Taj posao nije urađen i ovo Ministarstvo napravilo je jednu okvirnu skicu Strategije, koja obuhvata sve što treba da sadrži jedan ovakav dokument, a to je lista prioriteta, to su instrumenti kojima ta strategija može da se ostvari i, naravno, nema strategije bez pokazatelja, stručno govoreći, indikatora. Znači, da vidimo da li se nešto razvija i menja u kulturi Srbije u narednih deset godina – rekao je državni sekretar Avramović i dodao da je važan deo te Strategije analiza stanja kulture u zemlji.
- Imamo taj odnos između problema u tom sektoru Vlade ili društva i način, odnosno traženje najboljih sredstava da bi se to stanje popravilo. U ovom trenutku razgovaramo s rukovodiocima kulturnih ustanova u Srbiji, danas smo u Zrenjaninu, želimo da čujemo njihovu ocenu stanja u kulturi, njihove ideje, šta misle o nekim predlozima i, u osnovi, hoćemo da probudimo razmišljanje o onome što je budućnost, što je duža staza u kulturi, pet ili deset godina, a ne ono što je trenutni problem i može na drugačiji način da se rešava. 
 

   
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, izrazio je zadovoljstvo posetom državnog sekretara i mogućnošću da predstavnici Grada Zrenjanina predoče svoje mišljenje o državnoj Strategiji razvoja kulture.
- Ovaj razgovor biće od značaja i kada budemo donosili lokalnu Strategiju, da imamo u vidu sve aspekte državne Strategije. S naše strane dajemo punu podršku donošenju ovog dokumenta, i kroz angažovanje Gradskog većnika i velikog broja kulturnih institucija Grada Zrenjanina, u kojima se, tokom proteklih godinu dana, videlo da dobar i kvalitetan rad ima uticaj i na budžet i na samo poslovanje tih ustanova. Iako situacija nije sjajna, mislim da po kulturnoj ponudi Zrenjaninci mogu da budu zadovoljni – istakao je gradonačelnik Bošnjak.