Potpisani ugovori s poslodavcima za prijem 16 pripravnika

Nakon raspisanog Javnog konkursa za dodelu subvencija za stručno osposobljavanje i zapošljavanje pripravnika na teritoriji Grada Zrenjanina, u skladu sa Lokalnim akcionim planom, danas su u  Gradskoj kući potpisani ugovori između poslodavaca i Grada Zrenjanina. U ime poslodavaca ugovore su potpisali predstavnici JP "Radio Zrenjanin", Poljoprivredne stručne službe, Doma učenika "Angelina Kojić Gina", Srednje poljoprivredne škole, Javnog pravobranilaštva Grada Zrenjanina, Advokatske kancelarije Pernat i Gradske uprave Zrenjanin. U ime Grada Zrenjanina, ugovore je potpisao gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak. 
 
   
 
Lokalnim akcionim planom zapošljavanja Grada Zrenjjanina za 2013. godinu predviđeno je podsticanje zapošljavanja mladih putem finansiranja programa pripravnika na teritoriji Grada Zrenjanina. Sredstva za realizaciju ove mere obezbeđena su iz budžeta Grada Zrenjanina u iznosu od 3.700.000 dinara i iz budžeta AP Vojvodine u iznosu od 3.600.000   dinara, za stručno osposobljavanje i zapošljavanje 16 pripravnika sa trogodišnjim i četvorogodišnjim visokim obrazovanjem, u trajanju od 9 i 12 meseci. Navedena  sredstva namenjena su za zarade pripravnika sa pripadajućim iznosom i svim pripadajućim  doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.
 
Jednog pripravnika zaposliće Dom učenika "Angelina Kojić Gina", čiji direktor, Goran Petković, kaže da će podsticaj prvenstveno značiti mladim ljudima koji će koristiti ova sredstva za stručno usavršavanje.
- Na nama je da na njihove zahteve ogovorimo, odnosno da ih osposobimo za budući posao. U našoj kući to znači da dolazi jedan mlad čovek kome ćemo se posvetiti i verujem da ćemo, posle godinu dana, postati kvalitetni i uspešni saradnici – ističe Petković.
 
   
 
Dva pripravnika sticaće stručna znanja u zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi. 
- Poljoprivredna stručna služba otvorena je za saradnju s mladim ljudima i godinama unazad mi imamo saradnju na prijemu pripravnika, bilo da su sa tržišta rada ili kao rezultat aktivnosti Grada Zrenjanina koji je izdvojio sredstva za ovu namenu. Pripravnici kod nas najčešće provedu 12 meseci, jer su u pitanju diplomirani inženjeri poljoprivrede, i po isteku pripravničkog staža imaju obavezu da polože pripravnički ispit pred komisijom. Bilo je primera ranije da smo naše pripravnike i zadržali i zaposlili na neodređeno vreme. Ukoliko ne bude prilike za stalni posao, oni svakako odlaze s položenim pripravničkim stažom, iskustvom od 12 meseci i stečenim znanjima koje im doprinose u kasnijem traženju posla – kaže Ljiljana Maletić, koja je, u ime Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin potpisala ugovor s Gradom Zrenjaninom o prijemu pripravnika. 
 
Osim nje i Gorana Petkovića, to su danas učinili i Ljiljana Popović (direktorka JP "Radio Zrenjanin"), Goran Rakić (Javni pravobranilac Grada Zrenjanina), Miljan Pernat (Advokatska kancelarija Pernat), Jasmina Malinić (načelnica Gradske uprave Zrenjanin) i Petar Đukić (direktor Srednje poljoprivredne škole).