Šta sadrži nova Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata?

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina na jučerašnjoj sednici usvojili su Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, koja stupa na snagu po objavljivanju u Službenom listu Grada Zrenjanina. Ovom Odlukom utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata radnim danima i vikendom, definiše šta se smatra ugostiteljskim, zanatskim ili trgovinskim objektom, propisuju uslovi za emitovanje muzike, prodaju alkoholnih pića, definiše nadzor nad sprovođenjem odluke, kao i kaznene odredbe.
 
Novo maksimalno dozvoljeno radno vreme ugostitelsjkih objekata je zimi od 06,00 do 24,00 časa, a leti do 01,00 sati, osim petkom i subotom uveče, kada mogu raditi do 03,00 sata. Maksimalno dozvoljeno radno vreme ugostiteljskih  objekata za pružanje usluge ishrane i  pića  koji se nalaze u stambenim zgradama je svakog dana od 08,00 sati do 24,00 sata. Objekti brze hrane mogu raditi svakog dana od 00,00 - 24,00 sata.
 
U slučajevima kada se u ugostiteljskim objektima organizuju svadbene proslave, radno vreme se može produžiti radnim danom do 02,00 sata, a neradnim danom do 03,00 sata.
 
Vlasnik odnosno zakupac ugostiteljskog objekta je obavezan da tri dana  pre dana za  koji se traži produženje radnog vremena podnese zahtev za odobravanje produženja radnog  vremena  uz  dokaz  o zakazanom venčanju.
 
Muzika na otvorenom prostoru ne sme se emitovati posle 23,00 sata radnim danima i posle ponoći vikendom, dok za ugostiteljske objekte u stambenim zgradama emitovanje muzike prestaje u 22,00 sata. 
 
Trgovinski objekti i objekti uslužnog zanatstva mogu da budu otvoreni svakog  dana od 06,00 do 24,00 sata. Benzinske stanice, trgovinski objekti za prodaju novina, duvana i alkoholnih pića i objekti u kojima se obavljaju proizvodne delatnosti mogu raditi svakog dana od  00,00 - 24,00 sata, a trgovinski objekti za prodaju hleba i peciva od 05,00 do 24,00 sata. 
 
Na benzinskim stanicama, u trgovinskim objektima za prodaju novina, duvana i alkoholnih pića i u objektima brze hrane zabranjena je prodaja alkoholnih pića i piva u periodu od  23,00 do 06,00 sata. Objekti u kojima se pružaju trgovinske usluge mogu da rade od 06,00 do 22,00 sata.  
 
Gradonačelnik grada Zrenjanina u opravdanim slučajevima (međunarodni skupovi,   kongresi, sportske i druge manifestacije od opštinskog značaja)  kada se očekuje veći priliv  posetilaca u Zrenjanin,  može  svojim  aktom odrediti drugačiji raspored, početak i  završetak radnog  vremena za ugostiteljske, zanatske i trgovinske objekte.
 
Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava grada Zrenjanina -   komunalna inspekcija i komunalna policija, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.