Gradsko veće održalo 42. sednicu

Gradsko veće grada Zrenjanina juče je održalo 42. sednicu, sa dnevnim redom od 14 tačaka. Predsedavao je gradonačelnik Ivan Bošnjak, a u radu sednice učestvovali su i zamenik gradonačelnika, Čedomir Janjić, kao i svih devet članova Veća. Pažnju je privuklo nekoliko predloga odluka kojima se reguliše komunalna oblast, a kao prvi, većnici su jednoglasno utvrdili  Predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju poslovnog kompleksa u Kleku. Po rečima zamenika gradonačelnika, Čedomira Janjića, ideja je da se svakom naseljenom mestu, koje izrazi želju i potrebu, omogući otvaranje mini-industrijske ili radne zone u kojoj bi postojali infrastrukturni uslovi za otvaranje manjih proizvodnih, poslovnih i pratećih objekata. Ovakva zona u Kleku obuhvata oko 6 hektara, a locirana je uz seosko groblje.
 
Jednoglasno je utvrđen i Predlog Odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju objekta za proizvodnju energije OIE (Obnovljivi izvori energije), snage < 10 MW u k.o. Mužlja, a radi se o izgradnji objekta manje snage koji će proizvoditi energiju pomoću solarnih panela montiranih na tlu i nalaziće se na prostoru od oko 8,5 ha koji je, prema Prostornom  planu  grada  Zrenjanina, u nameni poljoprivredno zemljište, neobradivo zemljište (pašnjaci, močvare i trstici).
 
Razlog donošenja nove Odluke o auto-taksi prevozu putnika na teritoriji grada Zrenjanina jeste, kako se navodi u obrazloženju, velik broj izmena i dopuna, kao posledica okolnosti uočenih primenom postojeće odluke, usvojene 01.07.2011. god, kao i nova Odluka o Gradskoj upravi grada Zrenjanina, kojom su izmenjene nadležnosti i nazivi organizacionih jedinica koje su deo niza odredbi u postojećoj odluci.
 
Predlog Odluke o uređenju grada Zrenjanina utvrđen je zbog činjenice da Grad Zrenjanin oblast opšteg  uređenja  grada  koje podrazumeva  uređivanje i  održavanje  spoljnih  delova  zgrada, izgradnju  i  postavljanje  spomenika,  spomen  obeležja  i  skulpturalnih  i  likovnih  dela, nije  do  sada  imao  regulisanu,  za  razliku  od  ostalih  opština  i  gradova. 
 
Takođe, neophodnost  donošenja  ovakve  Odluke  proizilazi  iz  činjenice  da  se  ovom  pitanju  u dosadašnjem periodu nije poklanjana dovoljna pažnja, te je usled toga došlo do situacije da je na teritoriji grada znatan deo zgrada u lošem stanju, posebno kada je u pitanju njihov spoljni izgled. Tome treba dodati da je većina takvih zgrada pod posebnim zaštitom kao spomenici kulture kako pojedinačno tako i ambijentalno. U cilju prevazilaženja ovakvog  stanja,  predložena je ova Odluka  koja  treba da posluži svrsi očuvanja i poboljšanja opšteg izgleda grada i očuvanja kulturnih dobara.
 
Jednoglasno je utvrđen predlog Odluke o prestanku važenja Odluke o načinu, uslovima i postupku otuđenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini radi izgradnje na teritoriji grada Zrenjanina. Kako je objasnio Marko Majstorović, šef Odseka za urbanizam i prostorno planiranje, komunalne i normativno-pravne poslove, razlog za donošenje ove odluke je Odluka Ustavnog suda Republike Srbije, kojom je utvrđeno da Zakon o planiranju i izgradnji koji je na snazi, ne daje jedinicama lokalne samouprave ovlašćenja da svojim aktom uređuju postupak i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini. Pošto je u međuvremenu Vlada Republike Srbije donela odgovarajuće uredbe kojom je ova oblast u potpunosti regulisana, prestao je razlog za postojanje Odluke koja se stavlja van snage – naveo je Majstorović.
 
Predloge Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Jugoistok-I'' i Odluke o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Bagljaš-Aerodrom'', obrazložio je zamenik načelnika Odeljenja za poslove urbanizma, Nikola Halas. On je naveo da Odluka o pokretanju postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina na lokalitetu ''Jugoistok-I'' nije sadržavala mogućnost da se zemljište može izdavati za izgradnju poslovno-komercijalih objekata, što je sada korigovano, pa će to biti sastavni deo trećeg kruga konkursa, kada bude raspisan, za prikupljanje ponuda za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta na ovom lokalietu.
 
Što se tiče lokaliteta ''Bagljaš-Aerodrom'', ovde je ostala jedna parcela, površine nešto manje od 4 ha, koja je trenutno slobodna, s obzirom da je svojevremeno investitor kome je ova parcela dodeljena, odustao od nje.
- Predlaže se da se pokrene postupak otuđenja predmetne parcele da bi se, eventualno, to zemljište privelo nameni. Predmet ove Odluke jeste, dakle, samo ta jedna parcela, koja će biti i predmet javnog oglašavanja  - zaključio je Halas.  
 
Članovima Gradskog veća predočena je i Informacija o sprovođenju radnji i aktivnosti o popisu i upisu prava javne svojine grada Zrenjanina. Donošenjem Zakona o javnoj svojini nametnula se potreba da svaka lokalna samouprava izvrši popis javne svojine koja je u njenom vlasništvu, s ciljem da se "razdvoji" imovina lokalne samouprave od imovine Republike i Pokrajine i taj postupak mora se obaviti najkasnije do 07.10.2014. godine. Grad Zrenjanin oformio je radnu grupu koja radi na tim poslovima i oni su u toku.
 
Veće je na ovoj sednici usvojilo i Predlog Zaključka kojim se utvrđuje predlog izmene Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Zrenjanina za 2013. godinu. Na osnovu ovog Predloga, data je mogućnost za stručno angažovanje većeg broja lica – njih 30 za program stručne prakse i 20 za program letnje prakse.
 
Predloženi dnevni red dopunjen je sa još 3 tačke. Gradsko veće stavilo je van sange Zaključak kojim je zadužilo člana GV Milana Repije da realizuje zahtev prispeo od strane preduzeća "Sloga AD" iz Perleza u stečaju i usvojilo Predlog zaključka kojim se podržava plan reorganizacije ovog preduzeća. Trećom dopunom dnevnog reda predložene su mere za sprovođenje ovogodišnje žetve na teritoriji Grada Zrenjanina.