Inicijativa za uspostavljanje prijateljskih odnosa između Općine Krnjak i Grada Zrenjanina

Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Zrenjanina, gradonačelnik Ivan Bošnjak prezentovao je većnicima Pismo o namerama, odnosno Inicijativu za uspostavljanje prijateljskih odnosa između opštine (općine) Krnjak u Hrvatskoj i lokalne samouprave u Zrenjaninu, koje su uputili predstavnici ove opštine smeštene nedaleko od Karlovca, u istoimenoj hrvatskoj županiji.
 
Gradsko veće podržalo je ovu inicijativu i predložilo Skupštini grada Zrenjanina dalje korake u cilju realizacije predloga. 
 
Gradonačelnik Bošnjak rekao je da je načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović uputio Pismo o namerama u kom se navodi da bi "prijateljski odnosi Grada Zrenjanina i Općine Krnjak otvorili nove mogućnosti suradnje u privrednom i ekonomskom segmentu, povezali  kulture naroda, te dali doprinos u razvoju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske."
 
Opština Krnjak, navodi se u Pismu o namerama, nalazi se u Karlovačkoj županiji i  jedna je od 23 jedinice lokalne samouprave. Opština se prostire na 112 km2 i broji oko dve hiljade stanovnika, od kojih 68% čine Srbi i 29 % Hrvati. Granicom opštine teče reka Korana, na svom toku od Plitvičkih jezera ka ušću u Kupu nedaleko od Karlovca, a kroz samu opštinu prolazi državni put D-1 prema Plitvičkim jezerima. Osim prometnog položaja i bogatstva voda, Krnjak je bogat šumom. Na području opštine nalazi se jedini manastir Srpske pravoslavne crkve na Kordunu - Svetobogorodičin manastir Gorica. Blizina Karlovca (24 km) omogućilo je opstanak i mlađeg stanovništva u Krnjaku, kao i otvaranje malih radnji i preduzeća.
 
"Bilo bi nam veliko zadovoljstvo da prihvatite ovo pismo kao iskrenu namjeru i želju da uspostavimo usku suradnju i potpišemo povelje o prijateljstvu naših jedinica lokalne samouprave." – zaključuje se u ovom obraćanju. 
 
Odlukom Gradskog veća da podrži jednu ovakvu inicijativu, Grad Zrenjanin je na dobrom putu da uspostavi saradnju s još jednom sredinom u kojoj žive naši sunarodnici, ali i da uspostavi saradnju koja će imati širi značaj, s obzirom da je odnedavno Republika Hrvatska punopravna članica Evropske unije, a da na teritoriji Grada Zrenjanina posluje nekoliko preduzeća koja su u vlasništvu hrvatskih privrednika. Uspostavljanje saradnje između lokalnih samouprava može značiti i korak ka uspostavljanju privredne, ali i svake druge saradnje.