Obeležen Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen obeležja u gradu i naseljenim mestima danas je obeležena 72-ga godišnjica od Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu i 65. godišnjica formiranja Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata – SUBNOR. Centralna gradska svečanost upriličena je ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, na koji su vence položili predstavnici gradskog odbora SUBNOR, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida i penzionera i pojedinih političkih stranaka.
 
     
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin i sekretar Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić, a ispred Srednjebanatskog upravnog okruga načelnik Dušan Šijan, sa saradnicima.
 
Među prisutnima na obeležavanju 7. jula, Dana ustanka, preovladavalo je generalno mišljenje i stav da se ovakvi datumi moraju obeležavati iz pijeteta prema žrtvama antifašističke borbe i da, kao narod, moramo biti ponosni što smo se 1941. godine priključili velikoj koaliciji koja se suprotstavila fašizmu i u toj borbi dali mnogo žrtava. Takođe, stalnim ukazivanjem na veliko zlo koje je dovelo do Drugog svetskog rata, danas moramo doprinositi da se ono više nikad ne ponovi i uticati na iskorenjivanje svih pojavnih oblika rasizma, antisemitizma ili verske netrpeljivosti, koji su bili i u osnovi fašizma.  
 
   
 
Obraćajući se prisutnima na svečanosti ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, predsednik gradskog odbora SUBNOR Nedeljko Papić istakao je značaj ovog datuma, koji, po njegovim rečima, ima posebno mesto u istoriji.
- To je datum koji nas je svrstao u antifašističku koaliciju koja je pobedila najveće zlo minulog veka i savremenog sveta - fašizam.  Iako se obeležava manje svečarski nego nekada, 7. jul ostaje praznik za ponos Srba i svih drugih naroda koji žive u današnjoj Srbiji, a zna se zašto – jer smo svi zajedno istupili protiv zla koje je krenulo da uništi ne samo pojedine zemlje, već i čitave narode i nacije. Na današnji dan su partizanske snage u Srbiji otpočele borbu protiv okupatora svoje zemlje. Tada je ustanička puška rekla – slobodu nedamo, tuđinovu čizmu ne trpimo. Sećanje na herojsko vreme obavezuje nas da još jednom iskažemo divljenje i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkog rata, poginulim borcima i građanima Srbije. Naša zemlja je, imajući u vidu veličinu i broj stanovnika, dala jedan od najvećih doprinosa slamanju fašizma i to je nezaobilazna i velika istina – poručio je predsednik gradskog odbora SUBNOR Nedeljko Papić na današnjoj svečanosti.