Održana 43. sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Dom zdravlja ''Dr Boško Vrebalov'' Zrenjanin, na ime troškova sprovođenja skrininga karcinoma grlića materice u Domu zdravlja ''Dr Boško Vrebalov'' u Zrenjaninu.
Član Veća zadužen za zdravstvo, Boban Đukanović kaže da su u planu i programu razvoja zdravstvene zaštite, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou skrining testovi za sve vrste karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva prioritet u finansiranju.
-Mi smo kao lokalna samouprava prihvatili tu politiku i mislimo da je to pravi put i način razvoja zdravstvene zaštite. Za početak smo se opredelili za skrining test karcinom materice jer je karcinom grlića materice na drugom mestu po statističkim podacima na našoj teritoriji. Predvideli smo da se taj test radi u naredne tri godine i time će biti obuhvaćeno godišnje 11.700 žena – rekao je Đukanović napominjući da će za to biti odvojena minimalna finansijska sredstva u odnosu na lečenje.
- Lečenje karcinoma grlića materice uz svu hemioterapiju, zračenje i operaciju košta više od jednog skrining testa – dodao je on.
Načelnica odeljenja za finansije Žana Šahović kaže da će je ova odluka doneta na molbu za sufinansiranje upućenu iz zrenjaninskog Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“ i da se na ime na ime troškova sprovođenja skrininga karcinoma grlića materice u toj zdravstvenoj ustanovi iz gradskog budžeta može isplatiti 756.869 dinara. Kako je naglasila, prema podacima Registra za rak Srednjobanatskog okruga u periodu od 2003. do 2010. godine, od raka grlića materice obolelo je 255, a umrlo 68 žena.
Članica Gradskog veća Zlatana Ankić ukazala je da donošenje ove odluke pokazuje brigu lokalne samouprave prema ženama na teritoriji  Grada. Ona je pozvala žene iz Zrenjanina i okolnih neseljenih mesta da se jave svojim lekarima i interesuju za mogućnost pregleda čime će, kako je navela, značajno biti unapređeno njihovo zdravlje.
U nastavku sednice usvojen je Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za NIP ''Zrenjanin'' Zrenjanin na ime troškova objavljivanja stranica na jezicima nacionalnih zajednica – na mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku. 
Zoltan Halai, u Gradskom veću zadužen za područje - resor komunalne delatnosti i nacionalnih manjina je istakao važnost donošenja ove odluke, posebno u Zrenjaninu, gradu poznatom po multikulturalnosti, jer je bitno da se pripadnici nacionalnih manjina informišu na svojim jezicima.  
Članovi Gradskog veća usvojili su zatim i Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Aradac'' na ime troškova organizacije Seoske slave, Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Banatski Despotovac'' na ime troškova organizacije ''Slava sela'', Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Vojvoda Stevan Knićanin'' Knićanin na ime troškova organizacije ''Dan mesne zajednice Vojvoda Stevan Knićanin'', kao i Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Perlez'' na ime troškova organizacije seoske slave ''Gospojinske Poklade'' i 
Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Lukićevo'' na ime sufinansiranja troškova održavanja manifestacije ''Dan sela''.
Kako je po Predlogu Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Rvački klub ''Proleter'' Zrenjanin, na ime refundacije troškova organizacije Međunarodnog memorijalnog turnira u rvanju ''Darko Nišavić'' odlučeno na ime refinskacije troškova za organizaciju ove manifestacije, iz gradskog budžeta biće izdvojeno 152.490 dinara.
Sa dnevnog reda današnje sednice skinuti su Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu u periodu januar – jun 2013. godine, Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmeni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi grada Zrenjanina, kao i tačke 12 i 13, odnosno Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Centar za socijalni rad Zrenjanin, na ime jednokratne pomoći za troškove lečenja Miloša Markova i 
Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Centar za socijalni rad Zrenjanin, na ime jednokratne pomoći za potrebe Srđana Stanišića. Za skidanje poslednje dve tačke sa dnevnog reda glasalo je sedam članova, dok je gradonačelnik mr Ivan Bošnjak bio uzdržan.