Potpisan memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković potpisao je danas sa predstavnicima osam gradova Srbije, među kojima je i Zrenjanin, memorandum o saradnji na osnovu kojeg će se otvoriti još osam kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija. 
Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija, koje podrazumevaju kućni pritvor ili društveno koristan rad, potpisao je u ime Grada Zrenjanina zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, a potpisnici su bili i gradonačelnici Pančeva, Smedereva, Požarevca, Leskovca, Sremske Mitrovice, Čačka i Užica. 
 
 
- Ovo je izuzetno važan ugovor. Na ovaj način građani ovih gradova će moći da vide kako se onaj ko je prekršio zakon pred njihovim očima društvu odužuje za to što je učinio i kroz svoj društveni rad pokazuje drugima šta će ga sačekati - rekao je Selaković posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije.
On je ocenio da Srbija zaostaje po razvijenosti sistema alternativnih sankcija za evropskim zemljama i kao primer naveo Englesku u kojoj je više od 86.000 ljudi kažnjeno zatvorskom kaznom, dok je pod alternativnom sankcijom 230.000 osuđenika.
- U Srbiji ne možemo da se pohvalimo takvim rezultatima, ali danas potpisivanjem ugovora   postavljamo jače temlje izvršavanju alternativnih sankcija. Trenutno u Srbiji ima sedam kancelarija, i ja očekujem da će njihov broj biti do 30 - kazao je ministar i dodao da se jačanjem sistema alternativnih sankcija štedi budžet države, ali i ispunjavaju zahtevi Evropske unije.
 
 
Direktor uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović istakao je da je već u prvoj polovini ove godine na alternativnu kaznu osuđeno 410 osoba i da očekuje da do kraja godine taj broj bude 1.000. On je naveo da po sada potpisanim ugovorima osuđenici mogu da služe kaznu zatvora u 141 privatnoj firmi, ali i u preduzećima u državnom sketoru, ustanovama kulture i centrima za socijalni rad.
Stevović je najavio da će u septembru u skupštinsku proceduru ući i zakon o izvršenju alternativnih sankcija i merama.
Predstavnici gradova saglasili su se da će potpisani Memorandum doneti koristi gradovima, građanima i državi i dodali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu njegovu primenu.
 
 
Čedomir Janjić je obraćajući se prisutnima istakao zadovoljstvo što je Zrenjanin među prvim gradovima u Srbiji u kojima će biti otvorena kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija. On je naveo da će Grad Zrenjanin pružiti punu podršku i neophodnu pomoć i logistiku Ministarstvu pravde i državne uprave i istakao da će do realizacije doći u što skorije vreme.
Na osnovu potpisanog protokola gradovi su u obavezi da obezbede prostor u kojem će se otvoriti kancelarije čije će opremanje finansirati Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.
Ministarstvo je u obavezi da stupi u kontakt sa poslodavcima u čijim će preduzećima osuđenici raditi, kao i da im obezbedi adekvatnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
Sistem alternativnih sankcija uveden je u zakonodavstvo Srbije 2009. godine. U Srbiji je prošle godine na alternativnu kaznu osuđeno 820 osuđenika.