Prijem za Lenđera, Silađija i Radosava

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, članica Gradskog veća Zlatana Ankić i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev, priredili su prijem za istaknute zrenjaninske sportiste, plivače Ivana Lenđera i Čabu Silađija, kao i za predsednika Plivačkog saveza Srbije i plivačkog kluba "Proleter", Dragana Radosava.  Neposredni povod za prijem bili su uspesi plivača na upravo završenim Mediteranskim igrama, ali i mogućnost da se porazgovara o aktuelnom trenutku zrenjaninskog plivanja i planovima za naredni period. 
 
 
Na XXVII Mediteranskim igrama održanim u turskom gradu Mersinu od 20-30. juna, Ivan Lenđer osvojio je dve zlatne medalje - na 100 m i 50 m delfin stilom, dok je Silađi, uprkos zdravstvenim problemima, osvojio bronzanu medalju u trci na 50 metara prsno. Silađi prethodno nije nastupio u disciplini 100m prsno zbog akutne upale slepog creva zbog koje je proveo i noć u bolnici.
 
Na ovom takmičenju u Turskoj učestvovalo je više od 4.000 sportista iz 24 zemlje, a naša zemlja u ukupnom plasmanu zauzela je 8. mesto. Reprezentativci Srbije osvojili su 34 medalje, od čega 12 zlatnih, 11 srebrnih i 11 bronzanih. 
 
 
Zadovoljan postignutim, Ivan Lenđer je rekao da je bio mali problem što je početak priprema u Zrenjaninu na 50 metarskom bazenu zakasnio, pa su završne pripreme obavljene u Istambulu, kod našeg trenera Pejinovića.
- Rezultati koje sam postigao su na nivou mojih najboljih vremena trenutno i uspeo sam da oborim rekord Mediteranskih igara. Zvanično sam vlasnik rekorda i na 50 i na 100 metara, pa će to ostati upisano bar naredne četiri godine. Izuzetno mi je drago zbog toga, jer mislim da su mi ovo poslednje Mediteranske igre, ne verujem da ću učestvovati i 2017. godine. Verovatno ću moći da plivam i tada, ali nameravam da se posle Olimpijskih igara 2016. godine povučem iz takmičarskog dela plivanja i ostanem u trenerskom – rekao je Lenđer i najavio učešće na narednom velikom takmičenju:
- Izuzetno mi je drago što se sada u Zrenjaninu pripremam za Svetsko prvenstvo u Barseloni, koje počinje za dvadesetak dana. Ne moramo da odlazimo na druge bazene i ja očekujem da u Barseloni isplivam možda i brže nego na Mediteranskim igrama. Što se tiče plasmana, konkurencija će biti izuzetno jaka i ne mogu ništa da predvidim – kaže Lenđer.
 
 
Silađi je posle trke izjavio da se plašio da uopšte neće nastupiti na takmičenju, ali se  na kraju se sve ipak dobro završilo. Sada je rekao da više nema zdravstvenih problema i da je sposoban da na predstojećim takmičenjima opravda dobre rezultate.
- Mediteranske igre već polako zaboravljamo i nadam se da ću, tokom predstojećih dvadeset dana, moći da se vratim u staru formu i postignem rezulate koji će me dovesti do polufinala, a očekujem, i blizu finala Svetskog prvenstva – istakao je Silađi.
 
Čelnici Grada Zrenjanina izrazili su zadovoljstvo osvojenim medaljama plivača i čestitali im na dostojnom predstavljanju svoje zemlje, ali i plivačkog kluba "Proleter" i grada Zrenjanina.
- Vaši rezulati su među najsjajnijim od svih koje ostvaruju sportisti iz Zrenjanina, drago nam je zbog ovakvih uspeha i pokušaćemo da vam izađemo u susret koliko god je to s naše strane moguće. U toku je olimpijski ciklus, medalja će na Olimpijadi možda biti, možda i ne, ali, u svakom slučaju, izuzetno je značajno da grad ima olimpijce – poručila je plivačima Zlatana Ankić. 
 
- Svaki uložen dinar u plivanje i sport, uostalom, se vraća i u to smo se bezbroj puta uverili. Ukoliko i postoje neki problemi, uz dobru komunikaciju mogu da se prevaziđu. Vreme je teško, nezgodno, pogotovu za neku društvenu nadgradnju, u koju spada i sport, ali smatram da možemo sebi da nađemo mesto kroz strateške aktivnosti koje će država sprovoditi u ovoj oblasti, kako bi Zrenjanin na najbolji način iskoristio raspoložive mogućnosti. Nesporno je da vi spadate u vrhunske sportiste našeg grada i da je plivanje dobar primer kako treba raditi u sportu – rekao je gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak.