Sednica Gradskog veća - značajne uštede u budžetu u prvih šest meseci

Gradsko veće zasedalo je danas 44. put u ovom sazivu, a pred većnicima se, kao prva tačka dnevnog reda, našao izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu u periodu januar – jun 2013. godine. Govoreći o realizaciji budžeta u prvih šest meseci, izvestilac Žana Šahović, načelnica Odeljenja za finansije Gradske uprave, istakla je da su u ovom periodu zabeleženi ukupni prihodi u iznosu od 1.775.423.278 dinara, što iznosi 37% od ukupnog plana prihoda za tekuću godinu. Istovremeno, rashodi u budžetu za isti period izvršeni su u iznosu od 1.786.813.489 dinara, što iznosi  34%  od ukupno  planiranog  obima sredstava po Odluci o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu.
 
Izvršenje je u poređenju sa istim periodom 2012. godine smanjeno i to za 12,2%, naglasila je Šahovićeva, a ove podatke prokomentarisao je i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je i predsedavao današnjom sednicom.
 - U prvom delu godine uobičajeno je da se budžet puni u manjem obimu, jer određena poreska rešenja stižu u drugom delu godine, što procentualno uvećava prihode. Takođe, a to je ono za šta smo se i zalagali, uspeli smo da ostvarimo mere štednje od nekih 12 procenata, sa pozicije Gradonačelnika i Gradskog veća, do 35%, koliko je, sa svoje strane, uštedela Skupština grada. Iako smo, zakonskim rešenjima i merama donetim od strane Skupštine Srbije, ostali bez nekih elementarnih sredstava, i dalje se trudimo da održimo ono što smo zacrtali, a to je da svi najugroženiji stanovnici budu "pokriveni" sredstvima iz budžeta. Nakon ove budžetske godine, koja je socijalna, već mogu da najavim da kreiramo budžet za 2014. godinu, koji će, svakako, imati i razvojnu komponentu – rekao je gradonačelnik Bošnjak.  
 
Gradsko veće usvojilo je i Predlog Programa raspodele sredstava za podsticaj i razvoj malih i srednjih preduzeća za 2013. godinu. Ovim Programom predviđena su izdvajanja u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara, a za nosioca aktivnosti na realizaciji programa određeno je Opšte udruženje preduzetnika. Od ovog iznosa, 170.000 dinara namenjeno je za sufinansiranje rada Narodne kuhinje, 800.000 dinara za sufinansiranje aktivnosti sajma INOCOOP, 600.000 dinara za nastupanje na sajmovima u zemlji i inostranstvu, realizaciji sajamskih aktivnosti u Zrenjaninu i promociju preduzetništva, kao i 430.000 dinara za učešće u projektima koji služe unapređenju preduzetništva.
 
Gradsko veće odobrilo je upotrebu sredstava iz tekuće budžetske rezerve za Rvački klub ''Proleter'' u iznosu od 3 miliona dinara, na ime finansijske podrške održavanja Svetskog prvenstva u rvanju za kadete.
 
Sredstva iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od 100 hiljada dinara odobrena su i MZ Taraš, na ime sufinansiranja manifestacije "Dani mesne zajednice". 
 
Predlogom Rešenja o izmeni i dopuni Rešenja o obrazovanju i imenovanju Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, za člana Komisije imenovana je Sandra Bjelis, diplomirani ekonomista. Ovom prilikom napomenuto je i da će se prvi krug nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta održati u periodu od 5. do 9. avgusta ove godine, u prostorijama zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe.
 
Prihvaćeni su predlozi dvojice članova Gradskog veća, Dragana Šašića i Radiše Dupljanovića, da nadležne gradske službe u što kraćem roku sačine i Veću dostave informaciju o stanju i funkcionisanju dva objekta, odnosno pravnih lica, na čiji su se rad požalili građani i o tome Gradskom veću dostavili odgovarajuću peticiju. U prvom slučaju, reč je o preduzeću "Ramada" u Nušićevoj ulici u Zrenjaninu, dok je drugi sporan objekat lociran u Aradcu – farma tovnih pilića, koja, na osnovu iznetih stavova građana, nema odgovarajućih uslova za poslovanje u velikom obimu, odnosno kapacitet od preko trideset hiljada pilića, koliko je trenutno u opticaju.
 
Gradonačelnik Ivan Bošnjak prezentovao je većnicima Pismo o namerama, odnosno Inicijativu za uspostavljanje prijateljskih odnosa između opštine Krnjak u Hrvatskoj i lokalne samouprave u Zrenjaninu, koje su uputili predstavnici ove opštine smeštene nedaleko od Karlovca, u istoimenoj hrvatskoj županiji. On je predložio Gradskom veću da podrži ovu inicijativu i predloži Skupštini grada Zrenjanina dalje korake u cilju realizacije predloga, što je jednoglasno i prihvaćeno.
 
O inicijativi pristigloj iz Hrvatske, više informacija u posebnoj vesti.