Studija izvodljivosti - početni korak ka prečišćenim vodama i čistom Begeju u Zrenjaninu

Povodom  pripreme Studije izvodljivosti za projekat sakupljanja i tretmana otpadnih voda u gradu Zrenjaninu, u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj su o ovom projektu govorili vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Srbije, Miodrag Pješćić, gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić i vršilac dužnosti direktora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić.
 - Ovo je značajan datum za Zrenjanin, jer se ovim projektom konačno približavamo momentu kada ćemo, u skladu s propisima i planskim dokumentima, doći do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je rezultat zajedničkog angažovanja Grada Zrenjanina, odnosno "Direkcije za izgradnju i uređenje grada" i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i njihove Direkcije za vode – prokomentarisao je početak realizacije ovog projekta gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. 
 
   
 
Miodrag Pješćić pojasnio je svrhu izrade projekta, naveo njegove osnovne elemente i najavio dalje korake ka konačnoj realizaciji, odnosno izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda.
- Glavna svrha izrade ovog dokumenta je da proceni tehničku, ekološku, institucionalnu, ekonomsku i finansijsku izvodljivost projekta i predloži rešenja za njegovu realizaciju i fmansiranje sredstvima fondova Evropske unije. Pripremu studije izvodljivosti finansira Evropska unija, bespovratnim sredstvima, a korisnik projekta biće grad Zrenjanin. Osnovni elementi studije izvodljivosti obuhvataju analizu postojećeg stanja i potreba, potencijalnih lokacija, procenu tehničkih opcija, analizu socijalno-ekonomskih i institucionalnih pitanja, procenu uticaja projekta na životnu sredinu, analizu troškova i koristi, predlog finansijske strukture projekta i budućih tarifa, plan za upravljanje projektom i njegovu realizaciju – rekao je Pješčić i dodao da će, nakon donošenja odluke Nadzornog odbora o pripremi studije izvodljivosti, biti organizovani sastanci Republičke direkcije za vode, nadležne institucije APV, relevantnih nacionalnih i lokalnih institucija i drugih zainteresovanih strana sa MISP timom.
- Početak rada na studiji se očekuje tokom septembra 2013. godine. Okvirni period za pripremu studije izvodljivosti je 6 meseci, tako da bi nacrt dokumenta trebalo da bude pripremljen tokom aprila 2014. Projekat u ovom trenutku obuhvata izgradnju prečistača otpadnih voda i izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione mreže u Zrenjaninu i okolnim selima.
 
Kako se dalje navodi, prema generalnom projektu (Hidrozavod DTD, 2011/2012) vrednost projekta je 18,6 miliona EUR, dok će konačna vrednost projekta i predložena finansijska konstrukcija biti poznati nakon završetka studije izvodljivosti. Prema generalnom projektu, planirani kapacitet prečistača je za 175.000 stanovnika, od čega 140.000 u prvoj fazi.
 
Naredna faza projekta podrazumeva izradu glavnog projekta, nakon toga sledi izgradnja prečistača, kada se otvaraju i mogućnosti čišćenja celog toka Begeja koji više ne bi bio izložen zagađenju.  Kako je objasnio Pješčić, radi se o kompleksnom projektu čija kompletna realizacija podrazumeva vremenski period od najmanje pet do sedam godina.
 
   
 
Vršilac dužnosti direktora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Goran Kravarušić rekao je da je određena tačna lokacija na kojoj će se nalaziti postrojenje za tretman otpadnih voda – na izlazu iz grada, između magistralnog puta Zrenjanin – Beograd i Begeja, na površini od 6,5 ha.  
 
Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić boravio je nedavno u Slovačkoj, gradu Nitri i obišao slično, nedavno otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
- To je prava fabrika u kojoj je zaposleno 25 ljudi i impresivno deluje podatak da voda iz prečistača izlazi u kvalitetu II kategorije, bistra i očišćena i kao takva se dalje ispušta u vodotokove.
 
Ostaje da se nadamo da će ovaj početni korak ka prečišćenim vodama i čistom Begeju u Zrenjaninu, kao i svi naredni, doživeti što bržu realizaciju i da će konačno doći kraj svim problemima kojima su trenutno žitelji našeg grada izloženi, a tiču se neprijatnih mirisa i zagađenja vode u gradskoj reci, od koje se nekada kuvala i nadaleko čuvena supa....