Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata

Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin (PSS) organizovala je danas Dan polja jesenjih kultura srednjeg Banata, na oglednom polju PSS "Livade", u blizini Stajićeva. Brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici zadruga, stručnjaci iz ove oblasti, kao i predstavnici lokalne samouprave Grada Zrenjanina, bili su u prilici da dobiju informaciju o stanju roda kukuruza, suncokreta i soje i da, obilaskom oglednog polja, steknu uvid u nove sorte hibrida, njihov rast i prinos, kao i da međusobno razmene iskustva iz ove, uvek aktuelne, problematike.
 
     
 
Otvaranju manifestacije prisustvovali su i gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić, koji su, svaki u svojoj struci, neposredno ili posredno, takođe prisutni i upoznati sa stanjem u oblasti poljoprivrede. 
 
   
 
Tokom skupa mogla se čuti ocena stručnjaka novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo da će ovogodišnji rod kukuruza, soje i suncokreta biti na nivou višegodišnjeg proseka, iako se početkom godine očekivalo da će biti rekordan.
- Kada je u pitanju soja, u julu i avgustu mesecu zabeležen je veliki nedostatak padavina, što će se, svakako, negativno odraziti na prinos. Po nekim prvim procenama, većina useva ove kulture u Vojvodini nalazi se u  fazi zrenja i očekujemo da prinosi budu nešto ispod višegodišnjeg proseka – rekao je dr Vuk Đorđević, iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. 
 
   
 
Savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu Zorica Rajačić rekla je da prinosi kukuruza, uprkos rezervi zimske vlage, neće biti rekordni, kako se očekivalo.
- Nakon dovoljno padavina u celom vegetacionom periodu, nastao je problem kada su nastupile visoke temperature, praćene  vrućim vetrom i niskom relativnom vlažnošću, što je dovelo do prinudnog sazrevanja kukuruza, navela je Rajačićeva, dok je Đorđe Jocković, oplemenjivač kukuruza iz novosadskog Instituta, nagovestio da će prinosi ove kulture na nivou čitave Srbije biti između 4 i 4,5 tona po hektaru, a na teritoriji Vojvodine nešto veći, između 5 i 5,5 tona.
- Moglo je više, ali je i to bolje u odnosu na prošlu godinu, kada su mnoge njive u potpunosti ostale bez prinosa, što sada nije slučaj. Rani hibridi na zemljištu poput ovog već mogu da se beru, vegetacija je ovde završena i ova poslednja kiša koja je pala neće više imati uticaja na rod, dok će kasniji hibridi, na pojedinim njivama, imati koristi od padavina – ocenio je Jocković.