Gradonačelnik u poseti ''Radijatoru'': nove investicije i radna mesta

U devetu deceniju postojanja (osnovan je 1932. godine), preduzeće za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva "Radijator" AD ulazi sa stabilnom proizvodnjom pretežno orijentisanom ka izvozu, tržištem u više zemalja Evropske unije i na Bliskom istoku i planom novih investicija, čulo se danas u ovom kolektivu prilikom posete gradonačelnika Zrenjanina, mr Ivana Bošnjaka.
 
 
   
 
Generalni direktor preduzeća, Nedeljko Grubješa, upoznao je gradonačelnika s poslovanjem preduzeća koje je upravo okončalo izgradnju novog proizvodnog pogona i linije u koju je uloženo 11 miliona evra.
- U toku je probna proizvodnja, a pun obim proizvodnje krenuće od septembra. Kapacitet investicije je oko 20 hiljada tona, što je u nekoj vrednosti od 22-23 miliona evra, uglavnom izvoznog programa – odlivaka za peći i kamine i programa rešetki i odlivaka za komunalnu infrastrukturu.
 
"Radijator" AD trenutno ima oko 500 zaposlenih, a nova investicija donosi još 220 do 250 radnih mesta, od kojih je 60 već popunjeno na probnoj porizvodnji. Prosečna neto zarada u fabrici iznosi oko 480 evra, a dosta se ulaže i u zaštitu životne sredine i poboljšanje uslova rada, koji u ovako specifičnoj proizvodnji nisu laki.
 
   
 
Zahvaljujući rukovodstvu "Radijatora" na pozivu za posetu i na opredeljenju da svoj posao razvijaju u Zrenjaninu, gradonačelnik Bošnjak rekao je da to govori da je Zrenjanin i dalje atraktivno mesto i za ulaganje i za poslovanje.
- "Radijator" je preduzeće sa najdužom tradicijom poslovanja u metalskom sektoru u gradu i ima veliki uticaj ne samo na lokalni ekonomski razvoj, već i na opšti ekonomski razvoj i izvoz Republike Srbije. Upravo proširenje kapaciteta i nova radna mesta koje će, za Zrenjanince, otvoriti "Radijator" jesu i neposredan razlog ove posete. Za nas je bitno da u lokalnoj samoupravi investitori, odnosno vlasnici preduzeća, nalaze dobrog sagovornika i da se eventualni problemi lakše zajednički savladavaju. Pružićemo podršku da se i obrazovanje uključi u ovom smeru i da se, na osnovu dogovora s privrednicima, školuju kadrovi profila neophodnog "Radijatoru", ali i drugim preduzećima koja s uspehom posluju u Zrenjaninu – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
On je dodao da se, u slučaju "Radijatora", radi o uspešnoj privatizaciji i samim tim Grad Zrenjanin daje punu podršku i poslovanju "Radijatora". Većinski vlasnik preduzeća je iz Republike Hrvatske.
 
   
 
Tehnički direktor "Radijatora" Radojica Mićović upoznao je gradonačelnika s tehničkim karakteristikama i mogućnostima nove proizvodne linije, koja je u potpunosti automatizovana.
- "Radijator" je sada više od 80% izvozno opredeljen, a sada će to biti u još većem obimu. Oprema koja je ugrađena predstavlja poslednju reč tehnike, vrlo je savremena i kombinacija je danske, italijanske i delom poljske i hrvatske proizvodnje. Očekujemo skori početak redovne serijske proizvodnje i u ovom trenutku rešavamo problem snabdevanja električnom energijom, s obzirom da trenutno nemamo dovoljno struje za rad svih linija i odgovarajući naponski nivo. Za novu liniju već imamo obezbeđene poslove, dakle, ona nije pravljena bez plana i ugovori su sklopljeni za prodaju i odlivaka za peći i za infrastrukturu – pojašnjava Mićović.
 
Govoreći o novoj investiciji u pogledu zaštite životne sredine i radnih uslova, Radojica Mićović napominje da su ovde ugrađeni filteri kapaciteta 450 hiljada kubnih metara, koje pokreću motori snage oko 600 kilovata. Oni će raditi non-stop, kako bi obezbedili otprašivanje proizvodnih pogona.
 
   
 
Direktor Grubješa ističe da činjenica što je država većinskog vlasnika, Hrvatska, postala punopravni član Evropske unije, ne menja uslove poslovanja, niti položaj "Radijatora" na inostranom tržištu.
- "Radijator" je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina vodeći snabdevač preduzeća koja se bave putnom i vodovodnom infrastrukturom i pokriva oko 60% tržišta proizvoda za ovu namenu, čime je, praktično, Srbija dobila svoj, domaći proizvod, za izgradnju autoputeva i vodovodne mreže. Pri proizvodnji se poštuju svi normativi EU, a s obzirom da preduzeće posluje u skladu sa svim neophodnim standardima, koji se redovno kontrolišu, kvalitetom i cenom proizvoda u stanju je da uspešno konkuriše na tržištu EU. Najviše se izvozi u Italiju, Španiju, Nemačku i Austriju.  Posebno je značajan angažman koji smo prošle godine postigli sa sultanatom Oman, u vrednosti od 1,3 miliona evra, što je prvi izvozni posao Srbije u ovu zemlju, a sada smo zaključili i novi ugovor u vrednosti od 1,7 miliona evra, koji je upravo pred realizacijom – kaže direktor "Radijatora" Nedeljko Grubješa.