Lokalna akciona grupa ''Tamiška razvojna inicijativa'' o iskustvima iz Poljske

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak i njegov pomoćnik, Duško Radišić, priredili su prijem za predstavnike Lokalne akcione grupe "Tamiška razvojna inicijativa" (LAG "TRI"), koji su nedavno boravili u radnoj poseti Poljskoj, regionu reke Barič, s kojim ostvaruju partnersku saradnju. Članovi ove grupe predočili su iskustva stečena tokom devetodnevnog boravka u Poljskoj i kroz razgovor s gradskim funkcionerima, pokušali da ih prilagode našim uslovima i daju predloge kako da pozitivna saznanja implementiraju u lokalne akcione planove. 
 
 
 
LAG "TRI" je je uspostavljen na inicijativu lokalnih zajednica (sela) i lokalnih lidera zainteresovanih za pokretanje aktivnosti u oblasti ruralnog razvoja. Obuhvata naselja koja gravitiraju reci Tamiš iz dve opštine i Grada Zrenjanina, sa oko 20 hiljada stanovnika: Grad Zrenjanin (naselja Tomaševac, Čenta, Farkaždin, Orlovat), opština Opovo (naselja Opovo, Baranda, Sakule) i opština Kovačica (Idvor i Uzdin). Iniciran je 2006. godine, da bi marta naredne godine bila potpisana odluka o formiranju partnerstva. Godine 2011. LAG "TRI" je zvanično prepoznat i podržan kroz program pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.
- Lokalne akcione grupe su koncept koji se, u Evropskoj uniji, vezuje za ruralni razvoj, i u njih su uključene, kako nevladine lokalne organizacije, tako i ekonomske zajednice, odnosno udruženja građana koji su udruženi na ekonomskim principima, kao neka vrsta proizvodnih zadruga, a sve se to dešava u seoskim sredinama – pojašnjava gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak. - Mi se po tome ne razlikujemo od seoskih sredina širom Evrope i problemi su zajednički - opstanak mladih na selu, lokalni razvoj infrastrukture, školstvo, obrazovanje, motivacija žena i drugo. Grad daje punu podršku aktivnostima poput ovih koje sprovodi grupa LAG "TRI". Pokušaćemo da, u narednom periodu, osim ove grupe, vezane za Potamišje, organizujemo još dve, u regionu Potisja i Podunavlja i da iz toga, kroz aktivno učešće građana i opština koje nama gravitiraju iz navedenih područja, dođemo do željenog razvoja. To se pokazalo kao dobar princip u drugim zemljama i mogućnost da se na selu, na primer, izgradi sportska sala ili ljudi organizuju da proizvode sopstvene proizvode u svom dvorištu i da ih, po dobrim i atraktivnim cenama, prodaju širom Evrope. Trudićemo se da tako nešto omogućimo i stanovnicima naših sela, ali i šireg gradskog područja – ističe gradonačelnik Bošnjak. 
 
- Ono što su naši polaznici studijske posete imali priliku da vide u Poljskoj, to je kako funkiconiše saradnja devet malih opština koje "pokrivaju" region reke Barič - kaže Nenad Nikolić, koordinator LAG "TRI", uz konstataciju da su njihova iskustva u velikoj meri primenljiva i kod nas.
 
       
 
- Potamišje obuhvata tri lokalne samouprave i značajno je što ne počiva na administrativnim, već na regionalnim granicama, a cilj nam je da se pripremimo za vreme koje dolazi, odnosno kada će za ovakve, LIDER programe, postati dostupni fondovi Evropske unije, nadam se, što pre. Poseta je, zbog brojnih programa i udaljenosti, bila pomalo i naporna, svakodnevno smo imali više aktivnosti, čak i do 40 km vožnje biciklom. Projekat, "preslikan" na naše uslove, za posledicu treba da ima aktiviranje svih resursa koje imamo na raspolaganju u potamiškim selima, stvaranje snažne povezanosti teritorije i ljudi, u cilju promocije specifičnih poljoprivrednih aktivnosti kao što su, na primer, proizvodnja sireva, prerada voća, da te lokalne proizvode plasiramo na tržište Beograda, koji je najbliži. Program je dugoročan, ovo je prva faza, zato smo i vodili polaznike iz svih naselja, da vide kako se to radi u Poljskoj, gde to traje, jača i širi se već kroz petu generaciju – ističe Nikolić i najavljuje transformaciju grupe "Tamiška razvojna inicijativa" u "Partnerstvo za Potamišje".