Održana 46. sednica Gradskog veća

Članovi Gradskog veća usvojili su danas Predlog Zaključka u vezi prihvatanja Analize opravdanosti osnivanja Javnog preduzeća ''Rezervati prirode Zrenjanin'' Zrenjanin.
Izvestilac po ovoj tački dnevnog reda Dejan Jovanov, kaže da Analiza imala za cilj da pokaže društveno, ekonomsku i ekološku opravdanost osnivanja javnog preduzeća koje bi se brinulo o  svim zaštićenim prirodnim dobrima sa teritorije grada bez obzira na staratelje  i proceduru u kojoj se trenutno nalaze.
- Postoje brojni dokazi i pokazatelji, i od nevladinih organizacija, i nadležnih državnih isntitucija, da se zaštićena prirodna dobra koja se nalaze na našoj teritoriji nalaze u veoma lošem stanju i da je neophodno aktivno učešće i hitna intervencija lokalne samouprave - rekao je Jovanov.
On je istakao da radna grupa smatra da zaista postoji opravdan rizik da u narednih 10 do 15 godina specijalni rezervati prirode koji se nalaze na teritoriji Zrenjanina kao i spomenici prirode i ostala zaštićena dobra dođu u takvo stanje, da budu trajno devastirana i da se više ne mogu vratiti u prvobitno stanje.
JP Rezervati prirode Zrenjanin bi trebalo da brinu o spomenicima prirode županijski park, Beli dud u Belom Blatu , Hrastu lužnjaku, kao i o Specijalnom rezervatu prirode Carska Bara, Okanj Barom, parkom prirode Rusanda, parkom prirode Srednje potamišje i Specijalnim rezervatom prirode Ritovi donjeg potisja.
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak podsetio je da su u toku pregovori oko preuzimanja upravljanja nad Carskom Barom o kojoj se trenutno stara ribnjak Ečka, kao i drugih zaštićenih područja poput Okanj bare u Rusandi.
Osnivanjem novog preduzeća, ukazao je, biće zaokružena celina i obezbeđeno dobro upravljanje  zaštićenih zona, a pored toga za osnivanje Rezervata prirode postoji ne samo ekološka već i ekonomska opravdanost.
Predsednik Skupštine Grada Radovan Bulajić objasnio je da je analiza urađena po preporuci nadležnih ministarstava jer se smatra da bi se formiranjem preduzeća koje se isključivo bavi brigom o zaštićenim područjima taj posao mnogo kvalitetnije obavljao.  
- Nije puko zapošljavanje u pitanju, čak nismo razmišljali ni o tome koliko ljudi bi tu trebalo zaposliti, reč je o staranju pre svega - dodao je Bulajić.
Članovi Gradskog veća zatim su usvojili Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na Prethodnu studiju opravdanosti primene transportnih aviona na Aerodromu ''Ečka'', kao i Predlog Rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za MZ Veljko Vlahović, Jankov Most i Mihajlovo.
 
Tačka koja se ticala povećanja cena prevoza u gradu, a što je zatražilo preduzeće Net Bus skinuta je i danas sa dnevnog reda.
U zahtevu za povećanje cene prevoza u gradu iz Net busa navode da je sadašnja cena za 45 odsto manja od ekonomski opravdane i da su poslednje korekcije cena đačkih, radničkih i penzionerskih mesečnih karata izvršene novembra 2008. godine, dok su pojedinačne – kupljene u vozilu novembra menjane novembra 2012. godine.
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić je nakon sednice rekao novinarima da je zahtev tog preduzeća za povećanje cena gradskog prevoza drugi put skinut sa dnevnog reda Gradskog veća jer , kako je naveo, očigledno je da saglasnosti za povećanje cena nema.
- Promene u javnom prevozu moraju da se dese. Mi smo naložili stručnim službama da nam urade predlog javnog prevoza gradskog i prigradskom i nadamo se da ćemo do kraja godine doneti zaključke i preuzeti konkretne mere jer, nismo zadovoljni funkcionisanjem prevoza - rekao je Janjić i dodao da gradska uprava aktivno uzima učešće u rešavanju tog problema na najbolji mogući način, uz očekivanje da će Net Bus biti okosnica i nosilac prevoza.