Poljoprivrednici zatražili pomoć gradskih čelnika

Članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Zrenjanina, nezadovoljni niskim cenama poljoprivrednih proizvoda, zatražili su danas podršku gradskih čelnika kako bi im pomogli u rešavanju njihovih zahteva. Sa njima su u sali Gradskog veća razgovarali zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić i član Gradskog veća Milan Repija.
Ognjen Rackov predsednik Udruženja poljoprivrednika kaže da su cene proizvoda niže za 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, a cene repromaterijala poskupele su i do 40 odsto.
-Ljudi sa kojima pokušavamo da stupimo u kontakt, a trenutno su nam najbitnije uljarice, ne žele da se  oglase iako se oglase oglase se sa cenom koja ne pokriva naše cene koštanja proizvodnje. Tražimo od gradskih čelnika da razgovaramo i samim tim vidimo šta se može po tom pitanju učiniti - rekao je Rackov.

 
 
Kako je naglasio, za sutra je zakazan sastanak banatskih poljoprivrednika sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ukoliko do rešenja ne dođe, Rackov ukazuje, postoje zahtevi poljoprivrednika da se opet organizuju protesti i blokade puteva, ali se nada da do toga neće doći.
- Poljoprivredni proizvođači su dovedeni u nezavidan položaj, samim tim što se priča o nerealno niskim cenama otkupa, u ovom momentu suncokreta, ali i svih drugih kultura. Egzistencija većine nas je dovedena u pitanje - dodao je Rackov.
Predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić je nakon tog sastanka istakao da je i lokalna samouprava  nezadovoljna neregulisanom situacijom u kojoj se nalaze poljoprivrednici.
- Ne možemo da utičemo na uljare po kojoj će ceni otkupljivati suncokret, ali ćemo zatražiti pomoć  Vlade Srbije - rekao je Bulajić.
Iz Skupštine grada zatim je upućeno pismo Vladi Republike Srbije u kome je predloženo da se obaveže Direkcija za robne rezerve  da interveniše kod uljaraca u smislu otkupa suncokretovog ulja  i time omogući uljarama otkup suncokreta.
Predloženo je i da se izvrši dodatni otkup preostalih poljoprivrednih proizvoda , a pre svega pšenice i kukuruza i pri tom posebna pažnja posveti utvrđivanju realne otkupne cene svih poljoprivrednih proizvoda.