Posledice ''Oluje'' ostaju trajno

Povodom 18. godišnjice od akcije "Oluja", danas su se javnosti obratili predstavnici Udruženja za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima Grada Zrenjanina, kao i predstavnici lokalne samouprave. U ime Udruženja, konferenciji za novinare prisustvovali su predsednik Marko Gvozdenović, savetnik u Udruženju i odbornik Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkobrad i članica Upravnog odbora Udruženja Danijela Radulović, a ispred lokalne samouprave pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. 
 
    
 
Osamnaest godina prošlo je od 4. – 9. avgusta 1995. godine, kada je u akciji hrvatske vojske i policije, nazvanoj "Oluja", sa prostora na kojima su vekovima živeli, proterano više od 250.000 Srba i više od 1.600 ubijeno. Ovom akcijom okončan je četvorogodišnji rat u Hrvatskoj i nestala je Republika Srpska Krajina, naseljena pretežno srpskim stanovništvom.
 
Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", stradalih i nestalih Srba ima 2.313, od kojih su 1.205 civili. Tokom "Oluje" sistematski je spaljeno preko 20 hiljada srpskih kuća, dok su ostale opljačkane i razorene. S namerom da da tokom i nakon "Oluje" prisilno i trajno uklone srpsko stanovništvo iz Krajine, hrvatske vlasti sprovele su najveći etnički zločin nakon Drugog svetskog rata, čije posledice po prognane Srbe ostaju trajno. Mnogi od njih, koji su u izbegličkoj koloni stigli i ostali u Srbiji, do danas nemaju rešen status, niti egzistenciju, a u Republici Hrvatskoj ne uspevaju da ostvare svoja prava. 
 
 
Marko Gvozdenović preneo je saopštenje za javnost Udruženja, u kom se izražava ogorčenje zbog činjenice da 18. godina poslije hrvatske akcije "Oluja" i završetka rata u Hrvatskoj nije učinjen suštinski pomak u riješavanju brojnih problema prognanih Srba sa područja Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.
- Nažalost, u manje-više istoj situaciji nalaze se i Srbi prognani iz hrvatskih gradova, područja Zapadne Slavonije, 13 zapadnokrajiških opština i ostalih dijelova Federacije BiH. Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ratnom prošlošću i prihvati nepobitnu činjenicu da je jedan od ciljeva operacije "Oluje" bio i etničko čišćenje svojih građana srpske nacionalnosti. Zbog toga u Hrvatskoj nema stvarne političke volje da se poštuju ljudska i politčka prava izbjeglih i prognanih Srba i Srba povratnika – navodi se u Saopštenju i zaključuje:
- Udruženje za pomoć izbeglim,prognanim i raseljenim licima Zrenjanin očekuje da se do kraja godine sazove posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj bi se usvojila Rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih građana iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Cilj Rezolucije jeste da obaveže Vladu Srbije da aktivno radi na rješavanju naših imovinskih i brojnih problema. Jedan od ključnih preduslova da dođe do iskrenog pomirenja između srpskog i hrvatskog naroda jeste zaštita i povratak naših imovinskih, stečenihi statusnih prava, uspostava istih standarda u suđenjima za ratne zločine i druga krivična djela iz ratnog perioda i rješavanje pitanja nestalih lica.
 
 
Milan Mrkobrad juče je nagovestio i jednu humanitarnu akciju koju će Udruženje pokušati da realizuje, a radi se o sakupljanju sredstava namenjenih lečenju devetnaestogodišnjeg Boža Vujanića, takođe izbeglog lica, koji je nedavno izgubio i sestru bliznakinju, a sada on i njegov otac Đuro traže načina da obezbede preostala finansijska sredstva u iznosu od 1300 evra za lečenje matičnim ćelijama u Moskvi.
- Mi imamo više invalida među našim članovima i moramo se organizovati da tim ljudima pomognemo. Osamnaest godina je prošlo od egzodusa, to je dete kada se rodilo, danas je punoletno, ti nagomilani problemi prethodno nisu rešavani, jer da jesu ne bi ih danas toliko bilo. Naše udruženje ima dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i u Zrenjaninu ćemo pokušati da probleme brže i efikasnije rešavamo. Do kraja godine imaćemo uvid u tačno stanje, što se tiče broja izbeglih lica na teritoriji Grada Zrenjanina, statusa, njihovih problema i bićemo jedna od prvih sredina koja će uraditi takvu evidenciju – rekao je Mrkobrad.
 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić upoznat je sa brojnim problemima s kojima se izbegla lica susreću i izrazio je spremnost lokalne samouprave da im se pomogne u okviru raspoloživih mogućnosti, ali i istakao da je neophodno doneti i sistemska rešenja, na nivou države, što bi bio jedini način za trajno rešavanje statusa ovih lica. 
 - Za sada imamo humanitarne akcije koje možemo da sprovodimo, ali moramo istaći da se na humanitarne akcije, opet, često malo ljudi javi, tako da moramo pronaći dobar način i sistem za rešavanje problema. Trudićemo se i da predvidimo sredstva iz budžeta za tu namenu. Apelujem na sve koji mogu da pomognu, jer ako se udružimo siguran sam da možemo pomoći i porodici Vujanić, ali i drugim ljudima koji su u sličnoj situaciji – napomenuo je Radišić.