Praznik Uspenja Presvete Bogorodice ponovo obeležen kao gradska slava

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, "Velika Gospojina", nakon više od sedam decenija, danas je ponovo je obeležen kao gradska slava. 
 
    
 
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koju je 13. januara ove godine gradu poklonio Njegovo preosveštenstvo, episkop banatski gospodin Nikanor, danas je, iz kabineta gradonačelnika, izašla na gradske ulice i u hram Uspenja Presvete Bogorodice, "Varošku crkvu", gde je pozdravljena od velikog broja građana. Hramovna slava, ostaće zabeleženo u varoškim letopisima, od danas se ponovo obeležava i kao gradska. Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, posvećena je upravo uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".
 
   
 
Nakon liturgije koju je služio Vladika Nikanor, svečana litija krenula je Svetosavskom ulicom, potom Pupinovom do centra grada, gde je na Trgu slobode čitano Jevanđelje. Litija se, kroz glavnu gradsku ulicu, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, vratila ponovo u portu Uspenske crkve, gde je prelomljen slavski kolač, osvećena ikona i gde je gradu, odnosno gradonačelniku, Vladika  Nikanor čestitao slavu. 

     
 
Na čelu litije, uz Vladiku Nikanora, našli su se gradonačelnik Zrenjanina i njegov zamenik, Ivan Bošnjkak i Čedomir Janjić, kao i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić i njegov zamenik, Ljubomir Stanisavljev, a prisutna je bila i većina funkcionera lokalne uprave, odbornici u Skupštini grada i poslanici u Skupštini AP Vojvodine. Kuma slave bila je gospođa Lukrecija Nedeljkov, koja je kumstvo predala Draganu Stojinoviću.
 
        
 
Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, zaštitnice grada, proslavljen je i uz učešće žena iz gradskih i seoskih udruženja, koje su u porti hrama pripremile bogato slavsko posluženje za sve sugrađane koji su prisustvovali liturgiji. Ovo je, ujedno, bio i deo tradicionalnog festivala "Banatske vredne ruke", koji se ove godine, u okviru manifestacije "Dani piva", održava 14. put.
 
Praznik Uspenja Presvete Bogorodice ove godine, dakle, protiče u obnavljanju datuma koji se, između dva svetska rata, obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana. Motiv Uspenja Bogorodice predstavljen je i na grbu Grada Zrenjanina, pa je to razlog više da se ovom događaju ponovo posveti pažnja kakvu je imao u javnosti pre više od sedamdeset godina.