Sredstva iz IPA programa za projekat ''Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja''

U gradskom Press centru danas je održana konferencija za novinare, na kojoj su se javnosti obratili zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić i direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Irena Živković. Tema konferencije bila je realizacija projekta "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja", čiji je podnosilac, RCR – Banat, u saradnji sa 9 partnera-institucija, iz IPA programa Evropske unije dobio sredstva u iznosu od 225 hiljada evra.
 
     
 
U okviru IPA programa "Socijalno ekonomski razvoj dunavske regije u Srbiji" EU i austrijska agencija za razvoj obezbedili su 3,5 miliona evra bespovratne pomoći - grantove za projekte koji za cilj imaju povećanje atraktivnosti dunavske regije. Za sredstva su mogle da konkurišu institucije iz 29 opština/gradova u našoj zemlji čija teritorija izlazi na Dunav. Na poziv je prispelo 105 projekata, a 17 je odobreno, među kojima je i projekat "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja".
-  Partneri Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj – Banat na ovom projektu su Pokrajinski sekretrijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnst polova, Grad Zrenjanin, opštine Novi Bečej i Kovačica, Regionalne privredne komore Zrenjanin i Pančevo, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama  Novi Sad, Visoka škola strukovnih studija Zrenjanin i Edukativni centar za ruralni razvoj Zrenjanin. Podrška, ali i prvi direktni korisnici na projektu, su Zrenjaninski poslovni krug - ZREPOK i HIP Petrohemija iz Pančeva – kaže direkrorka RCR Banat Irena Živković i dodaje:
- Najvažnija aktivnost na ovom projektu je uspostavljanje i opremanje Regionalnog edukativnog centra-Banat (REC Banat). Veliku podršku projektu pružio je Grad Zrenjanin, koji je kao partner obezbedio lokaciju i objekat za ovaj Centar. Kroz projekat su obezebeđena sredstva za rekonstrukciju objekta i opremanje edukativnog centra najsavremenijom opremom. Realizacija projekta počinje u septembru i traje 18 meseci.
 
 
Kako se moglo čuti, lokacija objekta je u Ulici dr Kornela Radulovića (bivša Prva proleterska), a radi se o nekadašnjoj "Sosinoj kujni", preseljenoj na novu lokaciju. Objekat zauzima površinu od oko 500 kvadratnih metara, a kao što je pomenuto, u vlasništvu je Grada Zrenjanina. Njegova adaptacija i opremanje počinju u septembru i  trebalo bi da budu završeni tokom prvog kvartala naredne godine, kada se očekuje i otvaranje.
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić, ističe značaj ovakvih projekata za ostvarenje cilja koji je postavila sadašnja gradska vlast, a to je smanjenje nezaposlenosti i mogućnost otvaranja novih radnih mesta.
- Ovde je bitno napomenuti da u grad stiže novac koji ne moramo da vraćamo i msilimo da je ovo dobar način da edukujemo naše mlade, nezaposlene sugrađane kako da dođu i do sredstava, kako da ih pravilno upotrebe i kako da te firme, koje oni budu pokrenuli, žive i rade i ostvaruju korist – kaže Janjić i dodaje kako je ovakvo neformalno obrazovanje samo deo šireg projekta da Zrenjanin postane univerzitetski grad.
- Fokusiraćemo se da naša deca ostaju ovde i da otvaramo fakultete. Počeli smo da otvaramo podružnice privatnih fakulteta, ali je cilj da postanemo pravi univerzitetski centar, da omogućimo našim sugrađanima studiranje u svom gradu, bez plaćanja skupe kirije u Novom Sadu, Beogradu ili nekom drugom gradu – ističe zamenik gradonačelnika Zrenjanina. 

 
 
Pored izgradnje institucionalnog sistema za neformalno obrazovanje u Banatu, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, REC-Banat će raditi na izradi novih programa u skladu sa identifikovanim potrebama Banata, u oblastima: poljoprivrede, hemijske industrije, zaštite životne sredine i turizma. Kroz ove programe će se obučavati nezaposleni, što će im omogućiti da stečenim veštinama i znanjima pronađu nove mogućnosti zapošljavanja. Predviđeni su programi za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju zaposlenih. Poseban akcenat biće na programima predviđenim za poljoprivrednike, odnosno poljoprivredna gazdinstva. Uspostavljanje ovakve institucije omogućiće poljoprivrednicima u Banatu da stiču nova saznanja i prate evropske trendove u oblasti poslovanja. Posebni programi obuka u edukativnom centru biće namenjeni mladim ljudima - budućim preduzetnicima.
 
Projektom je, navodi se dalje, predviđeno da 60 nezaposlenih lica prođu stručnu praksu u odabranim preduzećima, a najbolji kandidati mogu da privuku pažnju poslodavaca i dođu do zaposlenja.
- Polaznici će biti izabrani na osnovu konkursa, a u okviru projekta predviđeno je i da dobiju novčanu naknadu tokom obavljanja stručne prakse – pojasnila je Irena Živković.