''Moj gradonačelnik na mom fakultetu''

Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, posetio je danas Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" i tom prilikom oko jedan ipo čas razgovarao sa studentima o njihovim aktivnostima, a posebno problemima i mogućnostima da se oni prevaziđu. Tokom ovog susreta, održanog u prostorijama fakluteta, Bošnjak je rekao da će Gradska uprava nastojati da obezbediti građevinsko zemljište, a da od nadležnih, pokrajinskih i republičkih organa očekuje finansijska sredstva za izgradnju studentske menze u Zrenjaninu, za potrebe studenata Tehničkog fakulteta i Visoke škola strukovnih studija.
 
   
 
Razgovaralo se i o drugim mogućnostima za poboljšanje ekonomskog položaja sudenata i kvalitetnog korišćenja slobodnog vremena, na koje lokalna vlast može da utiče, kao što su regresirani autobuski prevoz, poseta kulturnim dešavanjima pod povoljnijim uslovima, kao i korišćenje sportskih objekata kojima upravlja Grad Zrenjanin. 
 
Po rečima dekana fakulteta, prof. dr Milana Pavlovića, ovo je prvi put od kada je on na fakultetu, a tu je duže od trideset godina, da jedan gradonačelnik, odnosno nekada predsednik opštine, neposredno razgovara sa studentima i predložio da ovaj vid aktivnosti postane redovan.
- Na ovom sastanku imali smo predstavnike studenata, s obzirom na mnogo veći broj onih koji su želeli da učestvuju u ovom razgovoru. Ovo je prvi takav sastanak i dogovorili smo se da se oni ubuduće organizuju redovno, pod nazivom "Moj gradonačelnik na mom fakultetu". To je nešto što treba dodatno da unapredi našu, inače, kvalitetnu saradnju s lokalnom samoupravom, s ciljem da studenti koji dolaze sa strane, iz drugih sredina, nakon studija ostanu u našem gradu i da osete da ovaj grad vodi računa o znanju – kazao je Pavlović o dodao da mu je drago što se u ovoj sredini prepoznaje da je znanje najveći resurs 21. veka i što grad sve više daje značaj znanju kao osnovnom resursu za razvoj grada i regiona.
 
   
 
- Otvorili smo neka pitanja koje ćemo zajedno rešavati, u nekima ćemo uključiti Pokrajinu, negde ćemo morati i Republiku, neka ćemo rešavati u saradnji s Visokom strukovnom školom, jer su problemi koji se tiču studenata zajednički. Mislim da smo na dobrom putu, gradonačelnik ima energije i spremnosti, finansijskih resursa, nažalost, nema u ovoj državi dovoljno, pa ni u Zrenjaninu, ali pokušaćemo da te resurse iskoristimo na najkvalitetniji način, da podignemo standard studenata, njihovo funkcionisanje i, uopšte, život studenata, kao i nivo znanja i njihove ambicije da ostanu u ovoj sredini – zaključio je dekan TF "Mihajlo Pupin".
 
Gradonačelnik Zrenjanina takođe je ocenio da je strateško opredeljenje grada Zrenjanina, pa i države Srbije, razvoj znanja.
 - Mi imamo tu sreću da fakultet "Mihajlo Pupin", ali i Visoka tehnička škola, uspešno rade i školuju sve bolje generacije studenata, o čemu svedoče i rezultati. Lokalna samouprava je tu da, prvo sasluša probleme, a da onda jedan po jedan, pokuša da ih reši. Studentski zahtevi, izneseni na ovom sastanku, nisu veliki i ticali su se onog što ih najviše dotiče. Jedan od ključnih problema koji, svakako nije samo pitanje grada, već pitanje šireg studentskog standarda, jeste studentska menza. S naše strane ćemo se potruditi da pronađemo lokaciju, a da se, za opremanje, uključe i ostale odgovorne institucije – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, ali i Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo za obrazovanje i nauku – istakao je gradonačelnik Bošnjak.
 
   
 
Nikola Petrov, student prodekan TF "Mihajlo Pupin", izrazio je zadovoljstvo posetom gradonačelnika i mogućnošću uspostavljanja direktne komunikacije.
 - Ovim smo skratili neku proceduru neophodnu da naši zahtevi stignu do gradonačelnika i nadam se da ovo neće biti naš jedini susret, o čemu smo takođe postigli saglasnost. Grad pokazuje da ima za cilj unapređenje ove visokoškolske ustanove, takođe i što se tiče zapošljavanja studenata kroz različite projekte i mislim da je to korisno, kako za studente i fakultet, tako i za sam grad, koji će dobiti više obrazovanih ljudi – zaključio je Petrov nakon današnjeg sastanka.