Ukinuta vanredna situacija, od sutra redovna nastava u školama

Vanredna situacija, proglašena u petak, 31. januara, zbog vremenskih nepogoda, olujnog vetra koji je izazvao nanose snega na putevima, prouzrokovao zastoje u saobraćaju i zarobljavanje putnika u smetovima na putu Zrenjanin-Beograd, ukinuta je danas, odlukom Štaba za vanredne situacije Grada Zrenjanina. 
 
   
 
   
 
Na sednici Štaba, kojom je predsedavao komandant Štaba, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, zaključeno je da se stanje, zbog koje je uvedena vanredna situacija, u potpunosti normalizovalo, da su sva lica koja su bila ugrožena zbrinuta, da su putevi očišćeni i prohodni, da se nevreme smirilo i da su se stekli uslovi za nesmetano odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i u vrtićima Predškolske ustanove Zrenjanin. 
 
Nastava će se od sutra odvijati redovno u svim školama na teritoriji Grada Zrenjanina, kao i u Predškolskoj ustanovi Zrenjanin.  
 
Što se tiče stanja u saobraćaju, lokalni put od elemirske raskrsnice (na putu Zrenjanin-Melenci-Kikinda) do fabrike sintetičkog kaučuka prohodan je za saobraćaj, a u toku je poslednja faza osposobljavanja za saobraćaj magistralnog puta Zrenjanin-Beograd, koja podrazumeva čišćenje asfalta od blata i posipanje solju, radi sprečavanja zamrzavanja. Sva vozila koja su se do juče nalazila u smetovima su uklonjena, put je očišćen od snega u punom profilu i očekuje se da u toku narednih nekoliko sati bude doneta odluka o puštanju deonice u saobraćaj za sva vozila. Neposredno uoči sednice Štaba, gradonačelnik Zrenjanina još jednom je obišao ovu deonicu puta i u razgovoru s putarima uverio se da se uskoro može očekivati potpuna normalizacija saobraćaja. 
 
   
 
   
 
Na sednici Štaba saopšteno je da je naneta namerna šteta na četiri vozila koja su ostavljena u snežnim nanosima – sa jednog automobila su odneti točkovi, razbijeno staklo i ukraden radio uređaj, sa drugog akumulator, pribor i deo obavezne opreme. dok su sa dva teretna vozila odneti akumulatori i istočeno gorivo. Najveća konstatovana pojedinačna šteta je oko 30 hiljada dinara. Štab za vanredne situacije još juče je najoštrije osudio nanošenje štete i krađu delova vozila koja su ostala zavejana.
 
Gradonačelnik Zrenjanina zahvalio se svima koji su doprineli da vanredna situacija što pre bude prevaziđena i da nijedan ljudski život ne bude ugrožen.
- Zalaganjem, pre svega, vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Republike Srbije, saobraćajne policije MUP Srbije, žandarmerije, velikog broja dobrovoljaca, ljudi dobre volje koji su zbrinuli nastradale u svojim vikendicama, naravno, Vojske Srbije, koja je evakuisala ljude iz snežne stihije, možemo da kažemo da smo, pre svega, sačuvali sve ljudske živote i da je ukupna šteta bila minimalna. Ostali putevi na teritoriji Grada Zrenjanina, koji su pod našom ingerencijom, bili su sve vreme prohodni, život u gradu se normalno odvijao, uz redovno snabdevanje i rad privrede. Biće prilike i da analiziramo čitavu ovu situaciju, svako iz svog domena će podneti izveštaje, kako nam se ovako nešto ne bi ponavljalo iz zime u zimu – istakao je gradonačelnik Bošnjak nakon sednice na kojoj je ukinuta vanredna situacija na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
(Fotografije su snimljene na deonici puta Stajićevo – Perlez, oko 10 časova)