Zrenjanin potpisao sporazum o učešću u Exchange 4 programu

Svečana ceremonija potpisivanja ugovora o dodeli bespovratne pomoći gradovima/opštinama u okviru EU Exchange 4 programa održana je u Beogradu, 29. januara 2014. godine u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije (SKGO) i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. 
  
Ovom prilikom potpisani su ugovori između Delegacije Evropske unije i 27 gradova/opština kojima su odobreni projekti u okviru grant šeme programa (odabrano je još pet projekata koji će ugovore potpisati naknadno). Lokalni projekti biće realizovani u četiri oblasti: upravljanje otpadom, upravljanje imovinom, unapređenje poljoprivredne saradnje i usluge socijalne zaštite za stara lica. 
 
U okviru ove grant šeme, Gradu Pančevu je odobren za finansiranje predlog projekta "Upravljanje imovinom 1, 2, 3", a partner Pančevu je Grad Zrenjanin. Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, o zajedničkom učešću u ovom projektu s Gradom Zrenjaninom kaže:
- Ovaj projekat će nam omogućiti da evidentiramo imovinu, ubacimo podatke u jedinstvenu bazu koja će nam biti uvek dostupna sa objedinjenim informacijama na jednom mestu, a zatim u daljim koracima i da upravljamo imovinom, pre svega u smislu stvaranja uslova i zaokruživanja celokupnog procesa za privlačenje investicija i otvaranja poslovnih zona za nova radna mesta. Koristim ovu priliku i da čestitam Gradu Zrenjaninu i mom kolegi gradonačelniku Ivanu Bošnjaku na dobijenim sredstvima koja će doprineti da naša dva grada kroz saradnju stvore uslove za napredak i bolji život naših građana, istakao je gradonačelnik Pančeva.
 
Ukupan odobreni budžet projekta iznosi 114.485,90 EUR. 88% ukupnog budžeta finansira EU (100.747,59). 12% ukupnog budžeta sufinansiraju Grad Pančevo i Grad Zrenjanin u iznosu od 13.738,31 eura (5.818,31E Grad Pančevo tj 7.920,00E Grad Zrenjanin).
 
   
 
Takođe, potpisani su i sporazumi o saradnji između SKGO i 31 grada i opštine koji su dobili stručnu pomoć u strateškom planiranju i upravljanju finansijama. U ime grada Zrenjanina, koji se našao među ovim gradovima i opštinama, sporazum je potpisao gradonačelnik, mr Ivan Bošnjak.
 
Po rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, od 2004. do 2013. godine podeljene su tri tranše pomoći u okviru Exchange programa pomoći lokalnim samoupravama, a EU Exchange 4 program predstavlja logičan nastavak svega što je urađeno u prethodne tri faze. Ovoga puta, ističe Staničić, akcenat je stavljen na podršku opštinama u oblastima koje će predstavljati veliki izazov za lokalnu samoupravu u procesu evropskih integracija. Nadam se da će svih 85 gradova i opština koji su uključeni u realizaciju programa, na pravi način iskoristiti pruženu šansu i unaprediti svoje poslovanje i usluge koje pružaju građanima", istakao je Staničić. 

 
 
Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, izrazio je zadovoljstvo što su ugovori o pomoći EU lokalnim samoupravama potpisani samo nekoliko dana od otvaranja pregovora o članstvu Srbije u EU. On je dodao da su pred Srbijom veliki napori i rad u postupku ispunjavanja uslova za članstvo u EU. "Srbija će morati da nastavi reforme i usvoji pravne tekovine EU i obezbedi njihovo sprovođenje", rekao je Devenport. Uključivanje lokalnih samouprava je, po njegovim rečima, od ključnog značaja na putu evrointegracija. On je ukazao da su upravljački kapaciteti gradova i opština u Srbiji slabi i nejednaki po regionima. "Zakonski okvir treba da obezbedi fiskalnu decentralizaciju lokalnih samouprava", ocenio je Devenport i naveo da će EU nastaviti da ulaže u programe pomoći lokalnim samoupravama, a Srbija treba da unapredi kapacitete za spovođenje tih projekata.
 
Potpisivanju ugovora i sporazuma prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srbije - Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, i Branko Ružić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije. 
 
 
SKGO je ovom prilikom potpisala sporazume o saradnji sa opštinama koje su dobile stručnu pomoć u okviru Komponente 1 - Opštinsko planiranje i SLAP i Komponente 2 - Podrška opštinskim finansijama. Grad Zrenjanin dobio je podršku u okviru Komponente 2, zajedno sa gradovima/opštinama Knić, Trgovište, Gornji Milanovac, Kovin, Novi Pazar, Valjevo, Trstenik, Lučani, Bačka Topola i Šabac.
 
Predmet sporazuma o saradnji između SKGO i Grada Zrenjanina jeste način pružanja podrške Zrenjaninu u izradi programskog/kapitalnog budžeta Grada na osnovu Otvorenog poziva za lokalne samouprave za podršku u strateškom planiranju i upravljanju finansijama u okviru programa EU Exchange 4. Aktivnosti iz ovog sporazuma biće realizovane i završene do 31. marta 2015. godine. 
 

 
U realizaciju programa EU Exchange 4 ukupno je uključeno 85 gradova i opština iz Srbije. Ukupna vrednost programa iznosi 5,8 miliona evra, od čega će 4,5 miliona evra biti usmereno u podršku za 32 gradska/opštinska projekta, a 1,3 miliona evra namenjeno je realizaciji tri komponente koje program obuhvata (opštinsko planiranje, opštinske finansije i realizacija grant šeme).