Državna sekretarka Dr Nevenka Mihajlović najavila otvaranje Dnevnog centra za osobe s posebnim potrebama

Državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Nevenka Mihajlović, najavila je juče u Zrenjaninu skori početak rada Dnevnog centra za boravak osoba s posebnim potrebama. Ona je s predstavnicima lokalne samouprave i osnovne i srednje škole "9. maj" posetila tu školu i obišla objekat u gradskom vlasništvu, u naselju "Zeleno polje", Ulici Milentija Popovića, koji će, nakon adaptacije, biti u pomenutoj funkciji i obezbediti dnevni smeštaj za oko 30 lica ometenih u razvoju koja završavaju školovanje u "9. maju". Kao rok za privođenje objekta nameni naveden je kraj meseca aprila, odnosno za oko mesec dana.
 
 
Domaćini dr Nevenki Mihajlović bili su pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Stojanka Lekić, odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Oliver Mitrović i direktorka škole "9. maj", Snežana Oluški. 
 
   
 
Pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, istakao je da za ovakvim objektom odavno postoji potreba, te da je sada konačno pronađeno dugoročno rešenje za dnevni smeštaj lica s posebnim potrebama.
- Grad će obezbediti određena finansijska sredstva za adaptaciju objekta, o tačnim iznosima još uvek ne možemo govoriti, JKP "Gradska toplana" će obezbediti grejanje, a želju da pomognu su izrazili i pojedini preduzetnici. Površina placa od preko jednog hektara omogućiće će i uvođenje dodatnih sadržaja za korisnike Dnevnog centra, pa je u planu  sređivanje okolnog prostora i postavljanje plastenika, igrališta, a možda i još nekog objekta za neke druge aktivnosti i pravu mogućnost za inkluziju, odnosno aktivno uključenje korisnika Centra u neku vrstu proizvodnje ili zanata  – navodi Radišić.
 
   
 
Državna sekretarka dr Nevena Mihajlović ocenila je ovu posetu kao podršku konkretnim aktivnostima koje je pokrenula osnovna i srednja škola "9. maj", u korelaciji sa lokalnom samoupravom, koji su prepoznali potrebu i značaj adaptiranja, odnosno rekonstruisanja  prostora za namenu Dnevnog centra za boravak dece i omladine ometene u razvoju.
- Smatram da su ovo jako dobri primeri konkretne prakse inkluzije, za koju se ne treba samo deklarativno zalagati, već omogućiti uslove u kojima će korisnici različitih starosnih kategorija i različitog stepena oštećenja imati adekvatno dnevno zbrinjavanje i vaspitno-obrazovni rad, mogućnost medicinske rehabilitacije, društvenog i radnog angažovanja. Time korist stiču i lokalna zajednica i Republika i ministarstvo koje to podržava, a pre svega, najveća korist i najveći značaj je na samim korisnicima – deci i njihovim roditeljima, jer u svemu ovome se mora prepoznati značaj očuvanja vrednosti same porodice i širenje svesti o tome da svi mi imamo iste potrebe za normalnim životom, samo je mogućnost zadovoljavanja tih potreba različita – istakla je državna sekretarka dr Nevena Mihajlović i dodala da je upravo na ljudima iz opšte populacije, uključujući i resorno ministarstvo, da doprinesu da ovaj dnevni boravak što pre zaživi i da koristi od toga imaju i deca i roditelji i kompletna lokalna samouprava.