Gradonačelnik u poseti ruskom gradu Uhti: potpisan sporazum o saradnji na nivou gradova i fakulteta

Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, boravio je od 4. do 7. marta u ruskom gradu Uhti, u sastavu delegacije iz Srbije, u kojoj su bili i prof. dr Radovan Pejanović, prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Milan Pavlović, dekan TF "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora NIS Gasprom Njeft i direktor funkcije za organizaciona pitanja i Darija Riznik, direktor Sektora za trening i razvoj te kompanije. U Moskvi se delegaciji iz naše zemlje pridružila Jelena Vasiljeva, predstavnica Stalnog predstavništva Republike Komi u kabinetu predsednika Ruske Federacije. Uhta je drugi po veličini grad Republike Komi, na severu evropskog dela Ruske Federacije i nalazi se 1600 km severoistočno od Moskve.
 
 
Razlozi ove posete višestruki su - potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu, pod pokroviteljstvom NIS Gasprom Njefta sa Državnim tehnološkim univerzitetom (UGTU) u gradu Uhta, što je obavljeno 6. marta, a potpisan je i strateški sporazum o saradnji Univerziteta u Novom Sadu i UGTU, na osnovu kog će se na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" realizovati zajednički univerzitetski program – ispitivanje i tehnologija nafte i gasa, strateški program u obrazovanju, kakav se realizuje i u gradu Uhti, kolevki naftne industrije Ruske Federacije. Potpisnici su bili prof. dr Radovan Pejanović, ispred novosadskog Univerziteta i prof. dr Nikolaj Chadaja, ispred UGTU.
 
   
 
Konačno, u ovom ruskom gradu potpisan je i sporazum o saradnji i Protokol o namerama uspostavljanja partnerskih odnosa između Zrenjanina i Uhte, na koji su potpise stavili gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i gradonačelnik Uhte, Igor Nikolajevič Mihelj.
 
   
 
Po rečima gradonačelnika Bošnjaka, ovaj sporazum predstavlja prvi korak u daljoj strateškoj saradnji, a Zrenjanin je prvi grad u inostranstvu s kojim Uhta uspostavlja tu vrstu saradnje.
- Ovim dokumentom predviđa se učvršćivanje i razvoj prijateljskih odnosa, kao i  puna podrška inicijativi za pokretanje, a zatim i realizaciju naučno-istraživačkih projekata, uspostavljanje saradnje u oblasti kulture, kao i aktiviranje kontakata među institucijama, privrednicima i drugim subjektima. Potpisivanje ovog sporazuma izazvalo je veliko interesovanje i pažnju javnosti i lokalnih medija u Uhti, a samoj svečanosti prisustvovao i ministar kulture Republike Komi – rekao je gradonačelnik Zrenjanina.
 
   
 
Ono što je zajedničko Zrenjaninu i Uhti jeste veličina ovih gradova – u Uhti živi oko 100 hiljada stanovnika, i jedan i drugi su obrazovni centri svojih regiona, a slično Zrenjaninu, gde je osnovano i počelo s radom preduzeće "Naftagas", Uhta važi za grad u kom je nastala naftna industrija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, odnosno Ruske Federacije.