Konferencija ''Webiz'' u Zrenjaninu od 20-23. marta

Druga po redu konferencija o poslovnoj primeni Interneta, Webiz, održaće se u zrenjaninskom hotelu "Vojvodina" od 20. do 23. marta i okupiće više od trideset učesnika, istaknutih imena regionalne internet scene, kao i predstavnike najzvučnijih planetarnih imena u oblasti softvera – Majkrosofta i Gugla – najavili su organizatori ove konferencije na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Vladimir Kovač, izvršni direktor firme Creative Media Art i idejni tvorac Webiz konferencije, kaže da dosadašnje interesovanje za ovaj skup prevazilazi organizacione i tehničke mogućnosti i da se već sada razmišlja o nekom većem prostoru za naredna okupljanja.
 
 
 
- Za deset dana Zrenjanin će definitivno biti centar IT-ija Srbije i regiona. Po načinu kako se organizuje i po predavačima ne izgleda da se radi o tek drugoj po redu ovakvoj konferenciji, jer smo još pre dve nedelje morali da stopiramo prijave posetilaca zbog popunjenog kapaciteta konferencijske sale hotela "Vojvodina". Program je sačinjen i ono što bi trebalo napomenuti jeste da najveće svetske kompanije, poput Majkrosofta i Gugla, šalju svoje predstavnike u form i predavača. Ovo je izuzetna prilika da preko tri stotine mladih Zrenjaninaca čuje šta je to novo u svetu Internet tehnologija, koje su to mogućnosti koje Internet pruža kao globalno tržište i na koje sve načine mogu realizovati svoje ideje i projekte, a sve u cilju promovisanja samozapošljavanja i širenja svesti o potrebi za informatičkom pismenosti – najavio je konferenciju Webiz Vladimir Kovač.    
 
 
Novinarima su se obratili i čelnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Ivan Bošnjak i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, koji su istakli značaj ovakvog skupa za naš grad.
- Ova konferencija govori o opredeljenosti da se, razvojem modernih komunikacionih tehnologija, stavi i znanje i obrazovanje u prvi plan i da ove sredine, ne samo Zrenjanin, već i čitava Srbija, postanu izvor kvalitetnih kadrova koji su u stanju da iz svojih domova, radom na internetu, rešavaju najsloženije probleme. Ove godine obeležavamo i 160-tu godišnjicu rođenja Mihajla Pupina, naučnika koji je svojim radom ostavio i pečat u oblasti inovacija, pa ćemo se potruditi da sve vrste inicijativa koje doprinose razvoju naše sredine podržimo na najbolji mogući način, a konferencija Webiz je jedna od takvih inicijativa – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak. 
 
     
 
Pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić, ističe da često govorimo kako je važno da  podržimo omladinu, kako su informacione tehnologije isplative, kako je to budućnost, međutim, nema konkretnih inicijativa kako bi se to primenilo.
- Grad  je pripremio i konkurs za najkvalitetnije inovativno rešenje u oblasti informacionih tehnologija, prvo troje učesnika će biti nagrađeno, izvršićemo uvid i prezentaciju svih rešenja prijavljenih na konkurs, a sve će oceniti stručna komisija. Pobednik će dobiti i mogućnost korišćenja kancelarije u našem Poslovnom inkubatoru, koji je i osnovan za informacione tehnologije i čiji rad sada želimo da poboljšamo. Proširili smo i njegove kapacitete i to ćemo saopštiti i auditorijumu na Webiz konferenciji, a s obzirom da će konferencija biti direktno prenošena putem Interneta, može nas, praktično, čuti ceo svet – kazao je Radišić.   
 
Kako se navodi u najavama, Webiz konferencija ovaj put na potpuno novi način pristupa privrednicima i preduzetnicima, sa ciljem da se pruži dodatna vrednost putem koje će privreda ostvariti značajniji pomak na polju same vidljivosti na Internetu, kao i poboljšanja komunikacije i opštih poslovnih performansi. Kroz deljenje znanja, iskustva i informacija, želimo da širimo ideju o Internetu kao globalnom tržištu i mestu pogodnom za razvijanje novih poslovnih ideja i poboljšanje postojećih privrednih kapaciteta, zaključuju organizatori Webiz-a.