''Luvata'' i ''Sitip'' potvrđuju rejting Zrenjanina na investicionoj mapi Evrope

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Gradskoj kući, gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak saopštio je aktuelne informacije u vezi sa dve investicije u zrenjaninskim industrijskim zonama, kao i prisustvu na predstojećem međunarodnom sajmu privrede i investicija MIPIM u freancuskom gradu Kanu, gde će Zrenjanin 12. marta biti zvanično promovisan u jedan od najpovoljnijih malih gradova za investiranje u Evropi. 
 
Konferenciji za novinare prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević, kao i Jelena Rikalo i Olivera Radić, zaposlene u Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj u Gradskoj upravi Zrenjanin i zadužene za saradnju s ulagačima u fazi priprema investicije.  
 
   
 
Kao što je već poznato, Vlada Republike Srbije 28. februara dala je saglasnost, odnosno donela Zaključak da se renomiranoj svetskoj kompaniji "Luvata" dodeli građevinsko zemljište bez naknade u industrijskoj zoni  ''Jugoistok - Ečka''. Takođe, na poslednjoj sednici Gradskog veća grada Zrenjanina prihvaćen je Predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni ''Severozapad - Elemir'' po ceni nižoj od tržišne u korist italijanske kompanije "Sitip". Ova kompanija dostavila je pismo o namerama o investiranju u Zrenjaninu i po strogo utvrđenim kriterijumima ispunjava uslove da joj se zemljište dodeli u iznosu 50% od tržišne cene, čime bi se stekli uslovi za početak realizacije još jedne značajne investicije u našoj sredini.
- Ovo su, svakako, dobre vesti za naš grad – ocenio je gradonačelnik Ivan Bošnjak dolazak dva nova investitora – Kompanija ''Luvata'' planira da u Zrenjaninu otvori pogon koji bi trebalo da zaposli preko dve stotine naših sugrađana u prvoj fazi. Nadamo se da ćemo sa ovim Zaključkom i daljom dinamikom, uspeti da ovu značajnu investiciju i za Republiku Srbiju, a naročito za grad Zrenjanin, vrlo brzo realizujemo. Takođe, ono po čemu je Zrenjanin prepoznat dobilo je i jednu zvaničnu potvrdu – u specijalizovanom izdanju časopisa "Fajnenšnel tajms" ocenjeni smo kao jedan od deset mikrogradova, osmorangirani, u 2014-2015. godini, gde će se investicije najviše isplatiti – kazao je Bošnjak. 
 
   
 
''Luvata'' je internacionalna kompanija koja posluje u 37 zemalja, a u Zrenjaninu će podići postrojenje za proizvodnju toplotnih izmenjivača i pretežno zapošljavati žensku radnu snagu. Po rečima pomoćnika gradonačelnika Ivana Devića, lokalna samouprava će maksimalno, kao i do sada, izaći u susret i ovom investitoru i što se nadležnosti grada tiče, tu će administrativna procedura biti najbrže okončana. 
- Očekujemo vrlo brzo i potpisivanje ugovora s ovom kompanijom, pri tome treba uvažiti drugu stranu. Treba biti realan u rokovima za realizaciju investicije, ali i naglasiti da je ovoj kompaniji imperativ da to bude što pre. Mi ćemo, kao lokalna samouprava, preduzeti sve da im olakšamo sve aktivnosti koje imaju da urade, u pogledu aplikacija, dozvola, saglasnosti i sigurno nećemo biti faktor koji će kočiti njihove planove. Mi investitorima omogućavamo da određene faze radova mogu izvesti, po Zakonu o planiranju i izgradnji, ne čekajući građevinsku dozvolu, poput određenih zemljanih radova, do kote "nula"  – istakao je Dević.
 
Italijanska kompanija "Sitip" partner je u Zrenjaninu već prisutnog "Fulgara" i planira da u zoni ''Severozapad - Elemir'', parceli uz pogone kompanije "Gece", podigne proizvodne kapacitete na površini od 10 hektara. Bavi se proizvodnjom sintetičkih i elastičnih vlakana, koji imaju dalju primenu u auto-industriji, proizvodnji zaštitne opreme, kozmetičkoj industriji. 
 - U pvoj fazi ovaj investitor trebalo bi da zaposli oko 150 radnika – naveo je gradonačelnik Zrenjanina tokom današnje konferencije za novinare.