NIS-ovim radnicima svečano uručene diplome Tehničke škole

U Tehničkoj školi u Zrenjaninu juče su uručene diplome grupi zaposlenih NIS-a iz Bloka istraživanja i proizvodnje koji su uspešno završili višemesečnu obuku u ovoj obrazovnoj ustanovi.
 
Stručno usavršavanje 68 NIS-ovih operatera na proizvodnji nafte i gasa i operatera istraživanja bušotina realizovano je u okviru Memoranduma o saradnji i Ugovora o stručnom osposobljavanju zaposlenih između NIS-a i Tehničke škole u Zrenjaninu. Cilj obuke je osposobljavanje i dodatno usavršavanje uskostručnih profila koji su NIS-u neophodni. 
 
   
 
Uverenja zaposlenima uručili su Rišat Islamov, zamenik generalnog direktora i direktor Bloka istraživanje i proizvodnja, Dmitrij Fomenko, zamenik generalnog direktora i direktor Bloka Servisi i Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina, a svečanosti u Tehničkoj školi u Zrenjaninu prisustvovali su i Dušan Šijan, načelnik Srednjebanatskog okruga, Milinko Babić, direktor Tehničke škole i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina. 
 
   
 
- Ovo je nastavak uspešnje saradnje, započete pre godinu dana sa kompanijom NIS Gasprom Njeft, sa željom da Zrenjanin bude edukativni centar za ovu kompaniju i upravo ovaj kurs prekvalifikacije njihovih radnika održan je u Tehničkoj školi. Naravno da će i druge obrazovne institucije u narednom periodu biti, kao što su neke već bile, domaćini kursevima i takmičenjima, potrudićemo se da i sve druge sadržaje koje Zrenjanin nudi upotpunimo zajedno sa našim najvećim investitorom u ovoj sredini, a da se dobra saradnja nastavi i u drugim pravcima – kroz obrazovanje, dalji razvoj njihovog Bloka Servisi, zapošljavanje novih radnika i kroz sveukupan razvoj zajednice – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak. 
 
   
 
Zamenik generalnog direktora NIS Gasprom Njeft i direktor Bloka istraživanje i proizvodnja Dmitrij Fomenko istakao je da ova svečanost predstavlja završetak prve faze projekta koji se nastavlja.
- Nastavićemo s programom obuke naših operatera u više specijalnosti i planiramo proširenje ovog programa, kroz obuku mehaničara i bušača. Mislim da nam je za pripremu ovog drugog programa potrebno nekoliko meseci. Bitno je da smo započeli s programima obuke, da smo dobili prve diplomce iz ove škole, a naravno, uvek postoje mogućnosti za unapređenje kvaliteta i mislim da ćemo u određenom roku moći da dostignemo maksimalni kvalitet obrazovanja – napomenuo je Fomenko. 
 
   
 
Prigodnim rečima prisutnima su se obratili i Rišat Islamov, Dušan Šijan i Milinko Babić, a na samom početku uručenja diploma proglašeni su i polaznici sa najboljim rezultatima: Emil Jovičić, operater na proizvodnji nafte i gasa iz pogona Srednji Banat i Tibor Talo, operater istraživanja bušotina iz pogona Bačka.
  
Prema Ugovoru o stručnom osposobljavanju zaposlenih u NIS-u, u Tehničkoj školi u Zrenjaninu do sada je programom obuke obuhvaćeno 385 zaposlenih sa srednjom stručnom spremom.  Ovi radnici se osposobljavaju za uskostručne profile - operater u proizvodnji nafte i gasa, operater istraživanja bušotina, zavarivač, metalostrugar-metaloglodač, pomoćni radnik na bušaćem postrojenju, tornjaš-klinaš i pomoćni radnik na remontnom postrojenju, tornjaš-klinaš. Obuka u zavisnosti od programa, traje od dva do šest meseci. Za sada, pored operatera iz proizvodnje, obuku su uspešno završili i zaposleni na poslovima zavarivača i metalostrugara-metaloglodača.