Održana 66. sednica Gradskog veća

Današnju sednicu Gradskog veća obeležilo je niz tema, akcenat je dat na izmenu i dopunu odluka i pravilnika koji su na snazi u Gradu Zrenjaninu, a ticale su se izmena u skladu sa Zakonom o prekršajnim kaznama.
Članovi veća usvojili su Odluku o izmenama i dopunama odluke o održavanju komunalne  higijene, Predlog Zaključka o usvajanju Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Zrenjanina u 2014. godini, Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada, kao i Nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca i o radu Zoohigijenske službe i Predlog Zaključka o usvajanju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Zrenjanina za 2014. godinu.
- Morali smo da uskladimo naše pravilnike i to one koji se odnose na komunalnu higijenu, rad ugostiteljskih i drugih objekata, kao i na držanje kućnih ljubimaca. Pokušali smo u prethodnom periodu da sve to uskladimo sa zakonom i damo određeni okvir u postupanju. U međuvremenu javile su se i određene inicijative, koje su takođe obuhvaćene ovim izmenama. Uz promenu Zakona o kaznama, kazne za nesavesne činioce biće oštrije.  Takođe, trudimo se da prostor i načn držanja kućnih ljubimaca bude adekvatan i u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja – rekao je novinarima gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, nakon današnje sednice.
Kako je naveo, u narednih pet dana biće održane i javne rasprave na kojima će svi zainteresovani moći da daju svoje predloge, sugestije i mišljenja, kako bi se te oblasti u našoj sredini dovele u što bolje stanje.  
Gradonačelnik Bošnjak je ukazao da su se o predlozima Grada o utrošku budžetskih sredstava iz Fonda za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, a da će Grad po prvi put imati dobar program za poljoprivredu.
- Trudićemo se da u narednim godinama takođe razvijamo ovu oblast, a namera nam je i da povežemo držanje kućnih ljubimaca na teritoriji grad sa zaštitom životne svojine, ali nam nadležno ministarstvo za to nije dalo potpunu saglasnost. S toga smo sredstva predviđena za to prebacili na uređenje i sanaciju Bagljaškog kanala, pa će u ovoj godini za to biti izdvojeno 42 miliona dinara i nadam se da će posle projektovanja uskoro krenuti i sanacija – objasnio je Bošnjak.
Govoreći o današnjoj sednici on je istakao da su članovi Gradskog veća danas upoznati sa zahtevom za odlaganje plaćanja poreskog duga uz unapred pripremljen plan reorganizacije poreskog obveznika ''Beohemija - Inhem'' DOO iz Zrenjanina. 
- Od grada su tražili da se izjasni o odlaganju poreskog duga u iznosu od oko 5 miliona dinara, a članovi veća su se izjasnili da se taj dug odloži u skladu sa njihovim predloženim planom reorganizacije – rekao je.
Gradonačelnik je istakao da je danas skinuta sa dnevnog reda tačka koja se ticala donošenja rešenja o Pravilniku o izmeni i dopuni Pravilnika o radu Komisije za komasaciju katastarske opštine Botoš jer je vraćena na doradu.
Pored toga, članovi Gradskog veća usvojili su danas Predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Zrenjanina za 2013. godinu, Predlog Zaključka o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu finansijskog plana Mesne zajednice ''Klek'' Klek za 2014. godinu, Odluku o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica i zaposlenih u organima grada Zrenjanina, kao i Odluku o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada zrenjanina