Pomoć majkama porodiljama i novi kriterijumi za vantelesnu oplodnju

Na današnjoj sednici Gradskog veća, između ostalog, usvojen je i Predlog Rešenja o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada. Kako je u obrazloženju te odluke kazala izvestilac po toj tački, Jelena Dragić,   prethodnim Rešenjem o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina i Rešenjem o izmenama rešenja o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina je ostvarivanje ovog prava bilo rezervisano samo za majke porodilje,  pod propisanim uslovima, čime su diskriminisana deca iz braka i vanbračnih veza gde je otac deteta stanovnik grada, a majka deteta iz neke druge jedinice lokalne samouprave, ili države sa prebivalištem u Zrenjaninu, ali kraćim od i godinu dana.

Predhodnim rešenjima je bilo onemogućeno da ovo pravo ostvari otac deteta (u posebnim situacijama) ili staratelj deteta (kada nijedan od roditelja ne želi, ili ne može da vrši roditeljsko pravo) čime su deca stavljana u različit i nepovoljan položaj, a cilj ostvarivanja ovog prava je prevashodno doprinos dobrobiti samog novorođenčeta.

Dragić je dodala da, pored ovih novina u predloženom rešenju, proširuje se broj porodica koje mogu  ostvariti pravo na finansijsku pomoć, tj. pravo na priznanje prava o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina, biće priznato za svako novorođeno dete u gradu Zrenjaninu (uz ispunjenost ostalih uslova) bez obzira na broj dece i redosled njihovog rođenja u porodici. Time se podstiče natalitet, a sva deca u gradu Zrenjaninu biće izjednačena.

Na toj sednici usvojen je i Pravilnik o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u gradu Zrenjaninu u 2014. godini. Naime, iz budžeta grada biće izdvojeno 3 miliona dinara za  sufinansiranje projekta vantelesne oplodnje, kao vida pomoći parovima kojima je ovaj vid oplodnje jedina mogućnost za dobijanje potomstva.

Pravilnikom o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u gradu Zrenjaninu u 2014. godini se utvrđuju kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, visina novčane pomoći koja se odobrava parovima pojedinačno, načini finansiranja, broj pokušaja vantelesne oplodnje koji se finansijski pomažu iz sredstava budžeta grada, postupak podnošenja zahteva kao i način odlučivanja po istima.

Po rečima Jelene Dragić, donošenjem ovog Pravilnika se omogućava realizacija projekta, pravilna i sigurna raspodela predviđenih sredstava i postiže se ravnopravnost za sve parove koji ispunjavaju predviđene uslove, prilikom odlučivanja po podnetim zahtevima.

Kako je naglasila, ovim Pravilnikom se proširuje krug lica koja mogu ostvariti pravo u odnosu na kriterijume koji se traže kod uključivanja u program koji finansira RFZZ i to u pogledu starosne granice (žene do 45 godina), pola, kao i broja pokušaja vantelesne oplodnje.