Predstavljeni prvi rezultati Poljočuvarske službe

U multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je danas konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni prvi rezultati rada Poljočuvarske službe. Naime, ta služba počela je sa radom pre desetak dana i do danas je zabeleženo desetak prijava, među kojima su krađe drva, požari, nomadska ispaša i krađe u atarima. 
Koordinator Poljočuvarske službe Branislav Lazić je, istakavši zadovoljstvo što ta služba funkcioniše posle tri meseca, rekao novinarima da su kradljivci u tom periodu u svim naseljenim mestima na području Grada Zrenjanina pustošili šume i da je uočena primetan broj krađa.



-Već prvih dana rada poljočuvari su uspeli da uhvate kradljivce drva i spreče krađu četiri kubika drva u Zlatici, sankcionisali smo desetak požara, od kojih tri veća u Lazarevu, Zlatici i Kleku, otkrili smo kradljivce koji su na jednom imanju u Botošu ukrali pojilice i kablove, u vrednosti od oko 600.000 dinara, kao i nomade u Banatskom Despotovcu - rekao je Lazić o dodao da je najvećih problema bilo sa nomadima jer su, koji su, kako je objasnio meštanima pričinjavali najveće probleme.
- Meštani su štetu prijavljivali mesnim zajednicama, ali one nisu imale nadležnost, sada su na terenu reagovali poljočuvari, a zatim je izašla i zrenjaninska policija koja je uhapsila naoružane nomade – rekao je Lazić.



Po njegovim rečima, poljočuvari se u svom poslu na terenu susreću sa brojnim problemima, a dešavalo se, kaže, da je dolazilo i do fizičkog napada od strane kradljivaca, u Melencima, Ečki i Lukićevu. 
- Na sreću imali smo, i imamo izuzetno dobru saradnju sa Policijskom upravom u Zrenjaninu. U ovom ternutku je važno to što su poljočuvari angažovani, posebno imajući u vidu da počinju prolećni radovi u njivama - dodao je on.
Na današnjoj konferenciji za novinare govorio je i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev koji je istakao da je sada angažovano 40 poljočuvara, više u odnosu na raniji period i da su sada poljočuvarskom službom pokrivena sva naseljena mesta na teritoiji grada, ako i sve mesne zajednice u gradu.




- Lokalna samouprava se potrudila da angažuje više poljočuvara, obezbedi im uslove, opremu i vozila za rad, a od njih očekujemo bolje rezultate na terenu i manje štete u atarima. Uz to namera nam je da se, u dogovoru s nadležnima u sudu za prekršaje, slučajevi brže procesuiraju - rekao je Stanisavljev.  
Inače, najveći broj poljočuvara, njih trojica, angažovani su u Melencima i pokrivaju 17.000 hektara, u . Botošu, Perlezu, Knićaninu i Kleku ih je po dvojica, koliko će ih uskoro biti i u Čenti. Kako je danas rečeno, u svim gradskim mesnim zajednicama angažovano je po dva poljočuvara. 



Po završetku konferencije održan je radni sastanak sa poljočuvarima na kome su im se obratili i Dušan Kuridža, zadužen za logističku podršku poljočuvarima u smislu voznomg parka, opreme i tehnike, kao i pravnik Zlatomir Momirski koji im je pružio informacije o prirodi poslova, pravima i obavezama u skladu sa propisima i radnim zadatacima koje obavljaju.  
Poljočuvarska služba u Zrenjaninu još ranije je osnovana jer su poljorivrednici ukazivali na alarmantnu situaciju u atarima. Prema podacima poljočuvarske službe, pored krađe kukuruza, zabeležene i krađe drva, uništavanje sistema za navodnjavanje i protivgradnih sistema, kao i krađe iz objekata u atarima, a poljočuvari su svojim radom uspeli da te krađe smanje za oko 50 odsto.