Prijava rođenja deteta od sada i na kućnoj adresi

Prijavljivanje novorođenog deteta na teritoriji Grada Zrenjanina od sada je moguće i u kući roditelja, a tu mogućnost zrenjaninska Gradska uprava uvela je kao prva u Srbiji. Na telefonski poziv roditelja sledi dogovor s matičarem Gradske uprave koji će, potom, izaći na teren i na kućnoj adresi obaviti neophodne formalnosti u vezi s upisom ličnog imena deteta u matičnu knjigu. Do sada se taj postupak obavljao isključivo u kancelarijama Gradske uprave.
 
Prva koja je danas iskoristila novu mogućnost prijave rođenja deteta i upisa ličnog imena jeste porodica Fjodora Ćirića iz Zrenjanina, oca muškog deteta, rođenog 21. februara, koje je, po dedi, dobilo ime Jadran. Uz službenicu za poslove matičara Gradske uprave, ovu porodicu posetila je zamenica načelnice Gradske uprave Zrenjanin, Ana Kovački, koja je podsetila na obavezu roditelja da u roku od 30 dana prijave rođenje deteta Gradskoj upravi.
 
   
 
- Do sada je bila praksa da oba roditelja istovremeno moraju doći u Gradsku upravu i ukoliko nemaju kome da ostave bebu na čuvanje, po svim vremenskim prilikama beba je morala, takođe, doći zajedno sa njima, kako bi se obavila formalnost oko upisa deteta. Sada smo uveli novu praksu – roditelji telefonom mogu pozvati matičara, ugovoriti vreme i matičari će doći na kućnu adresu roditelja i upisati dete u matične knjige na licu mesta – objasnila je Ana Kovački i dodala da se dolazak matičara može zakazati na broj telefona 315-0140. 
- Roditelji će, takođe, prilikom posete matičara dobiti sva pisana uputstva i obrasce, kako bi ostvarili pravo na roditeljski i dečji dodatak. Zrenjanin je, po našim saznanjima, prvi grad u Srbiji koji je uveo ovu praksu, kako bi se izašlo u susret našim građanima – istakla je zamenica načelnice Gradske uprave u Zrenjaninu.
 
   
 
Ovu novinu u radu matičara u našem gradu pozitivno je ocenio i prvi korisnik, Fjodor Ćirić, koji je rekao da je to sjajna mogućnost i opcija za roditelje.
- Naročito je pogodno za one koji su zauzeti celog dana i kojima odlazak u Gradsku kuću sa suprugom i malim detetom može da stvara problem. Ovo je odlična varijanta, sve se obavi kod kuće, matičari dođu i uverili smo se, veoma brzo završe sve formalnosti, i meni je to, zaista, pomoglo. Mislim da bi ovo trebalo da praktikuju i druge porodice – kazao je otac prvog deteta u Zrenjaninu, upisanog u matične knjige bez odlaska roditelja u Gradsku kuću.