Delegacija iz ruskog grada Uhte u Zrenjaninu

Nakon što je gradonačelnik Zrenjanina početkom marta ove godine u ruskom gradu Uhti potpisao sporazum o saradnji na nivou gradova, danas u Zrenjaninu boravi delegacija iz tog grada, predvođena gradonačelnikom Igorom Miheljom. U delegaciji su i prof. dr Nikolaj Chadaja, dekan Državnog tehnološkog univerziteta (UGTU) Uhta i Elena Vasiljeva, predstavnica Stalnog predstavništva Republike Komi kod predsednika Ruske Federacije. Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak i načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga, Dušan Šijan, priredili su prijem za goste u Gradskoj kući, kom su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, članica Gradskog veća Zlatana Ankić i dr Snežana Lakićević, menadžerka saradnje kompanije NIS - Gasprom Njeft  sa univerzitetima, zaslužna za niz aktivnosti koje ta kompanija realizuje u našem gradu. 
 
 
Predstavnici grada Uhte borave u našem gradu povodom obeležavanja 40. godišnjice od osnivanja Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", s kojim je UGTU potpisao strateški sporazum o saradnji i realizaciji zajedničkog univerzitetskog programa - ispitivanja i tehnologije nafte i gasa. Pokrovitelj  potpisvanja tog sporazuma bio je NIS – Gasprom Njeft, s obzirom da Uhta važi za grad u kom je nastala naftna industrija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, odnosno Ruske Federacije. Uhta je danas drugi po veličini grad Republike Komi, na severu evropskog dela Ruske Federacije i nalazi se 1600 km severoistočno od Moskve. Privredni je i obrazovni centar regiona i u njemu, slično Zrenjaninu, živi oko 100 hiljada stanovnika. 
 
   
 
Ocenjujući posetu delegacije iz Uhte veoma značajnom, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak kaže da će ona biti iskorišćena i za dogovor o narednim koracima u međusobnoj saradnji.
 - Saradnju planiramo, pre svega, u obrazovnoj oblasti, ali i šire, u smislu društvene saradnje, kroz sport, zajedničke kulturne događaje, a naravno da privredni ambijent i privredna saradnja između dve sredine u narednom periodu bude jedan od prioriteta. Zadovoljstvo nam je što se naši gosti danas prijatno osećaju u gradu  i želimo da upoznaju sve ono što srednji Banat i Zrenjanin mogu da ponude i da što pre jedna veća delegacija, studenata, mladih ljudi, bude takođe gost našeg grada – istakao je gradonačelnik Bošnjak.   
 
 
Gradonačelnik Uhte, Igor Mihelj, po prvi put boravi u Zrenjaninu, ali i u Srbiji i prenosi svoje prve utiske o poseti.
 - Drago mi je što se nalazim na teritoriji bratske Republike Srbije. Između naših gradova, Uhte i Zrenjanina, ima dosta sličnosti i o tome je bilo reči još prilikom prvog mog susreta s gradonačelnikom Zrenjanina. Učinićemo sve što je moguće da započnemo pravo prijateljstvo između naših gradova, po različitim pitanjima i u različitim oblastima. Mislim da će to biti zajednička prednost i pozitivno i za Uhtu i za Zrenjanin i svima mogu da poželim samo uspešnu realizaciju planova – kazao je gradonačelnik grada Uhte.  
 
Tokom današnjeg boravka u Zrenjaninu, delegacija iz Uhte prisustvovaće svečanoj akademiji na TF "Mihajlo Pupin", a u popodnevnim časovima predviđen je obilazak grada i poseta Narodnom muzeju i hramu Svetog Arhangela Mihaila – Ruskoj crkvi.