Gradonačelnik u Sentešu: efikasna primena obnovljivih izvora energije

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak boravio je u jednodnevnoj poseti mađarskom gradu Sentešu, udaljenom šezdesetak kilometara severno od Segedina. U sklopu posete razgovarao je u Gradskoj kući s gradonačelnikom Senteša Širbik Imreom i upoznao se s impresivnim rezultatima ovog grada u korišćenju obnovljivih izvora energije, posebno toplotne energije iz termalnih izvora. Koliko je Senteš odmakao u ovoj oblasti govori podatak da je 2011. godine proglašen za evropsku prestonicu biodiverziteta, a njegov gradonačelnik navodi da  korišćenje toplotne energije iz termalnih izvora datira još od devedesetih godina.
 
 
- Termalnu vodu crpimo sa dubine od 2 do 2,5 hiljade metara i ona na površini dostiže temperaturu od oko 90 stepeni celzijusa. Pomoću izmenjivača toplote i sistema pumpi, ovu vodu puštamo u gradski toplovod i tako zagrevamo četiri hiljade stanova i 250 javnih ustanova – budžetskih korisnika, uključujući i gradsku bolnicu. Iskorišćenu vodu ispuštamo u dva sabirna jezera, a potom odvodimo u četiri kilometra udaljenu Tisu. Voda je takvog kvaliteta da ova jezera potpuno zadovoljavaju sve ekološke parametre, oko njih se gnezdi više od stotinu vrsta ptica, a imaju i turistički značaj – objašnjava gradonačelnik Širbik.   
 
   
 
Poseta je organizovana na inicijativu Bakoš Jožefa iz Lukinog Sela, vodećeg povrtara u zrenjaninskom regionu, koji sarađuje sa proizvođačima rasada i povrća iz Senteša, a upravo zahvaljujući korišćenju energije iz termalnih izvora, ova oblast Mađarske postiže vrhunske reultate u proizvodnji. U Sentešu je kompanija "Arpad agrar" na površini od 25 hektara izgradila kompleks plastenika koji se zagrevaju termalnom vodom iz čak 18 bunara i kako s ponosom ističe gradonačelnik Imre Širbik, ovo je, u svetskim razmerama, najveći kompleks ove vrste, koji se zagreva toplotom iz termalnih izvora. U njemu je zaposleno 300 ljudi, koji proizvode rasad povrća, papriku i paradajz, namenjene čitavom mađarskom tržištu i izvozu. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina posetio je u Sentešu i gradilište kompleksa plivačkih bazena, u okviru tamošnjeg akva-parka, gde će takođe biti iskorišćene sve pogodnosti koje nude termalni izvori. 
 
Generalno, Senteš važi za razvijenu oblast, jer je u gradu u kom živi oko 30 hiljada stanovnika nezaposlenih svega oko 7%. Gradonačelnik Širbik na čelu je ovog grada pune dve decenije, a deo političke karijere proveo je na mestu poslanika u Evropskom parlamentu. Dobar je poznavalac političkih prilika na Balkanu i pruža podršku Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Sa pozicije evropskog poslanika lobirao je za našu zemlju, a organizovao je i dopremanje humanitarne pomoći tokom perioda izolacije. 
 
   
 
Iskustva koja je predočio gradonačelniku Zrenjanina biće, svakako, dragocena u kreiranju nekih budućih koraka u primeni obnovljivih izvora energije u našem gradu. Termalne vode dostupne su i na ovim prostorima i sigurno treba poći primerom našeg severnog suseda, koji obilato koristi ove resurse iz zemljinih dubina.