Održana 69. sednica Gradskog veća

Članovi Gradskog veća usvojili su danas Elaborat o utvrđivanju modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode u Gradu Zrenjaninu, što praktično znači da će uskoro biti raspisan novi tender i odabran najbolji ponuđač koji bi mogao rešiti decenijski problem u našem gradu.
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak rekao je da će pomenuti Elaborat u najskorije vreme biti dat na usvajanje Skupštini grada nakon čega će, kako je naveo, to pitanje, koje već godinama unazad muči Zrenjanince biti rešeno u skladu sa zakonom i najbolje prihvatljivim rešenjem. 
On je rekao da su posledice dosadašnjeg rada i stranputica u rešavanju problema pijaće vode u gradu veliki pritisak i nezadovoljstvo, kao i nemogućnost pronalska pravog rešenja na osnovu tehničko -  tehnoloških karakteristika, ali da se nada da će posle raspisivanja tendera u skladu sa ovim Elaboratom, što se očekuje do kraja leta, konačno doći do rešavanja problema na pravi, ekonomski i racionalno prihvatljiv način. 
Predstavljajući danas usvojen Elaborat, Ivan Dević, koordinator Radne grupe koja je i izradila taj dokument, objasnio je da on sačinjen u skladu sa pravilima struke i zakonskim i podzakonskim propisima i da obuhvata sadašnje stanje vodosnabdevanja u gradu i dosadašnje aktivnosti na pronalaženju tehnologije za pripremu vode za piće, ali i mogućnosti rešavanja problema vodosnabdevanja sa aspekta Zakona o javnim nabavkama i predlog nove koncepcije rešavanja problema vodosnabdevanja. 
- Nova koncepcija rešavanja problema pijaće vode ne bazira se na odabiru tehnologije i tehnološkom rešenju, već na kvalitetu pijaće vode koja se distribuira korisniku. Drugim rečima, tehnološki postupak je irelevantan ako on daje pijaću vodu kvaliteta koji odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, a okruženje takve tehnologije ispunjava sve pozitivne propise I tražene karakteristike naručioca - rekao je Dević.
Nova koncepcija, između ostalog, podrazumeva da  kvalitet pijaće vode mora odgovarati Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, da Grad Zrenjanin ne ulaže finansijska sredstva za izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode, a cena kubika vode proistekla iz usluge prečišćavanja na početku distribucije prečišćene vode ne sme prelaziti red veličine vrednosti sadašnjeg nivoa cenepo kubiku distribuirane vode (maksimalno 0.28 eurocenti). 
Pored toga, Elaboratom je predviđeno da početak isporuka pijaće vode odgovarajućeg kvaliteta mora početi u što kraćem roku, maksimalno 8 meseci od dana potpisivanja ugovora, da svi tehnički, fiksni i operativni troškovi, koji proizilaze iz procesa usaglašavanja parametara kvaliteta pijaće vode srpskog sa evropskim zakonodavstvom, padaju na teret ponuđača i isti su za sve vreme trajanja ugovora.
Ključni parametar za izbor najpovoljnije ponude je najniža cena usluge odnosno najniža cena isporučene prerađene vode, a definisane su i količina otpadne vode i obaveza tretiranja mulja nastalog u tehnološkom procesu prečišćavanja je obaveza, što ranije nije bio slučaj.
Novi koncept dobijanja ispravne vode za piće mora biti primenjiv i za naseljena mesta Grada Zrenjanina,  i treba ga primeniti i sukcesivno po naseljenim mestima, a prema usvojenoj dinamici i spremnosti naseljenih mesta da ga prihvate. 
Kako se navodi u Elaboratu, prva istraživanja na iznalaženju odgovarajuće tehnologije za dobijanje kvalitetne vode za piće počela još 1975. godine od strane slovenačke firme “SOP KRšKO“ zajedno sa austrijskom firmom “OWERHOF“ iz Beča.

Elaborat je dostupan na adresi http://www.zrenjanin.rs/1-318-27-0/Sednica-Gradskog-veca