Sednica Gradskog veća - spomenici prirode ''Rezervatima prirode''

Gradsko veće održalo je danas 70. redovnu sednicu, a od tačaka dnevnog reda prevladale su one kojima je novo javno preduzeće "Rezervati prirode" postalo staralac, odnosno upravljač prirodnim dobrima – spomenicima prirode "Županijski park u Zrenjaninu", "Beli dud u Belom Blatu", "Hrast lužnjak u Zrenjaninu", kao i privremeni upravljač zaštićenim područjem "Čenćanska jezera". Istovremeno, utvrđen je Predlog Zaključka o pokretanju inicijative za proglašenje zaštićenog područja ''Čenćanska jezera'', koja se upućuje Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode na razmatranje.  
- Imamo najavu da će tokom maja meseca "Rezervati prirode" dobiti i područje donjeg Potisja, tako da će funkcija za koju je ovo preduzeće i osnovano konačno preći i u realizaciju. Samim tim smo ova postojeća zaštićena područja predali njima na upravljanje, jer je postavljeno pitanje opravdanosti postojanja preduzeća ukoliko bi se pojavio neko drugi za upravljanje Potisjem – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, koji je predsedavao današnjom sednicom.    
 
Većnici su utvrdili Predlog Odluke o pristupanju postupku pribavljanja nepokretnosti, kojom je objekat bioskopa u Mužlji prešao u državnu svojinu i u korist Grada Zrenjanina, a za potrebe MZ Mužlja. Takođe, Veće je dalo saglasnost Klubu sportskih ribolovaca ''Banat'' iz Zrenjanina da obavlja poslove na očuvanju i unapređenju ribolovnog sporta i popularizaciju modernog šaranskog ribolova na vodenim površinama ''Peskara 1'' odnosno ''Peskara Čepel''.
 
Na sednici je usvojen i  Predlog Zaključka u vezi sa određivanjem privremene lokacije za parkiranje poljoprivredne mahanizacije individualnih poljoprivrednih proizvođača u sezoni izvođenja poljoprivrednih radova. Na osnovu tog predloga, kao privremena lokacija određuje se deo parcele pored  puta  Zrenjanin- Mihajlovo, između  objekta preduzeća ''Čik-komerc'' i ograde JKP "Vodovod i kanalizacija".
 
Predlogom Zaključka o utvrđivanju Nacrta Odluke o dopuni Odluke o uređivanju građevinskog zemljišta i kriterijumima i merilima za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina preciziran je član Odluke o definisanju bruto razvijene građevinske površine objekta. Dopuna Odluke je, kako je ocenjeno, značajna, jer se radi o aktu kojim se utvrđuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.