Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 9. maj

Danas se obeležava 69. godišnjica od pobede nad fašizmom i okončanja Drugog svetskog rata. Devetog maja 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Nemačke, započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih odnosa na "Starom kontinentu".
 
 
Obeležavanju Dana pobede u Zrenjaninu prisustvovao je i prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Sergej Kosarjev, koji je u naš grad doveo i sina, kako bi zajedno obišli spomen-kosturnicu borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada, oktobra 1944. godine. Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je za predstavnika ambasade Ruske Federacije priredio prijem u Plavom salonu Gradske kuće, a potom je Kosarjev odao počast svojim sunarodnicima. 
 
   
 
Počast borcima Crvene armije odali su i predstavnici Grada Zrenjanina koji su položili venac - zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev i pomoćnik predsednika Skupštine grada Slavko Šućurević. Prisutne je na Bagljašu pozdravio predsednik Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Nedeljko Papić, a osim zvaničnika prisustvovali su i učenici OŠ "Petar Petrović Njegoš" i građani iz mesnih zajednica "Sonja Marinković" i "Veljko Vlahović". 
 
   
 
Centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu održana je na platou ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, gde su venac, ispred Grada Zrenjanina, položili zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev i sekretar  Skupštine grada Zrenjanina Milan Mrkšić. Vence su na ovom mestu položili predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnikom Dušanom Šijanom, udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera i političkih stranaka.
 
   
 
Prisutnima se obratio gradonačelnik Zrenjanina, koji je istakao značaj obeležavanja ovog datuma, u godini u kojoj obeležavamo 70. godina sloma fašizma u našem gradu.
- Deveti maj je, zaista, Dan pobede, deveti maj je danas obasjan suncem, kao što je pre dva dana bio naš grad obasjan, kada smo slavili Dan Evrope. Upravo velika pobeda Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije je donela slobodu koju danas moramo da čuvamo, negujemo i u skladu živimo sa svim svojim susedima, susednim zemljama, da se međusobno razumemo, da ne dozvolimo da se bilo kakav ekstremizam dogodi u našoj sredini. Treba da budemo ponosni na sve žrtve i masovno obeležimo sve praznike pobede, koji se u ovim godinama slave, uz želju da se rat na ovim prostorima više nikada ne ponovi – poručio je Ivan Bošnjak.
 
      
 
Sovjetski savez podneo je najviše žrtava tokom krvavih ratnih godina i njegov naslednik, Ruska Federacija, svake godine obeležava Dan pobede kao državni praznik. S pijetetom se bratski ruski narod seća svih svojih žrtava, pa tako i boraca Crvene armije koji su u našem gradu položili živote u pobedonosnom pohodu ka slobodi. Prvi sekretar ambasade Ruske federacije istakao je da je cilj njegovog dolaska u Zrenjanin odavanje počasti žrtvama, borcima koji su ovde poginuli.
- Ja sam došao sa sinom, kako bi on lično, svojim očima, video da vodimo računa i ne zaboravljamo šta su uradili naši heroji 1944. godine, kako su branili zemlju i položili svoje živote. Naš je zadatak da ih naredne generacije, kao i mi sada, ne zaboravljaju - rekao je, na srpskom jeziku, Sergej Kosarjev.
 
 
Današnji dan Evropska unija obeležava i kao Dan ujedinjene Evrope, u znak sećanja na 9. maj 1951. kada je donet "Šumanov plan", kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica za ugalj i čelik (ECSC), prva zajednička institucija nekoliko evropskih zemalja. Francuski ministar Robert Šuman ovim je planom postavio temelje današnjoj ujedinjenoj Evropi, koju čini 28 zemalja članica, a na njihovom putu je i Republika Srbija, koja je otpočela pregovore o članstvu u EU.