Dan škole u Knićaninu - da u svim naseljenim mestima budu jednaki uslovi za život

Učenici i nastavnici osnovne škole "Vojvoda Stevan Knićanin" u Knićaninu proslavili su juče Dan škole, a iz ovog mesta poručeno je da sva naselja na teritoriji Grada Zrenjanina treba da imaju jednake uslove za život stanovništva i jednake mogućnosti za ekonomski napredak. Proslavi u Knićaninu prisustvovali su i čelnici Grada Zrenjanina, gradonačelnik Ivan Bošnjak i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, a predusretljivi domaćni su bili direktor OŠ "Vojvoda Stevan Knićanin" Zoran Spasić i predsednik Saveta MZ "Knićanin" i odbornik Skupštine grada Zrenjanina iz tog mesta, Radoslav Jocić. 
 
 
Ljubomir Stanisavljev prisustvovao je tradicionalnoj školskoj priredbi povodom Dana škole i rekao da je to dobar povod za posetu ovoj sredini. 
-  Deca i njihovi nastavnici ambiciozno su pripremili program i drago mi je što sam danas ovde. Grad Zrenjanin brine i o ovoj i o drugim školama na svojoj teritoriji, a u poslednjem periodu imali smo ovde i neka veća ulaganja, rekao je zamenik predsednika zrenjaninske Skupštine. 
 
Gradonačelnik Bošnjak stigao je u najudaljenije naselje na gradskoj teritoriji nakon obilaska terena po proglašenju vanredne situacije u zemlji, kako bi se lično uverio da  Zrenjanin nije ugrožen nakon obilnih padavina. On je poručio žiteljima Knićanina da će se, u daljem zajedničkom radu, usmeriti ka tome da kvalitet života svin naših sugrađana, bez obzira na to u kom od 22 naseljena mesta žive, bude jednak.
- Želja nam je da se uslovi života, privređivanja, školovanja unapređuju koliko nam to situacija dozvoljava i da to osete svi stanovnici na teritoriji grada Zrenjanina, istakao je Bošnjak, koji je potom obišao novu školsku kotlarnicu i deo zgrade u kom borave deca predškolskog uzrasta. 
 
 
Školska zgrada u Knićaninu stara je oko 140 godina i ima kapacitete za znatno veći broj đaka nego što ih je sada. Kako kažu stariji žitelji sela, nekada je školu pohađalo i više stotina đaka, a danas ih je ukupno 145 – 138 u školskom i 7 u predškolskom programu. Direktor škole Zoran Spasić kaže da će od jeseni biti osam prvaka, u predškolskom uzrastu sedam, što, je, nažalost, dugogodišnji prosek. 
- Školska zgrada je stara i potrebno je mnogo ulaganja u nju. Problemi postoje i sa komunalnim otpadom, nadam se rešavanju tih problema u saradnju s mesnom zajednicom. Izvršili smo rekonstrukciju grejanja i ugradili novi kotao za centralno grejanje, što je omogućeno zahvaljujući Gradu Zrenjaninu, čime smo rešili jedan od dosadašnjih problema,  kaže direktor Spasić. 
 
 
Predsednik Saveta MZ "Knićanin" i odbornik Skupštine grada Zrenjanina, Radoslav Jocić, ističe da se saradnja između škole i mesne zajednice odvija u kontinuitetu, na obostrano zadovoljstvo.
- Mesna zajednica pruža maksimalnu podršku školi za sve aktivnosti koje sprovodi. Uspeli smo, u saradnji s lokalnom samoupravom, da rekonstruišemo grejanje i obezbedimo protekle zime normalno funkcionisanje škole. Ono što bi želeli svi mi u Knićaninu to je da se obezbedi zapošljavanje mladim ljudima koji sada napuštaju ovo mesto i između dva popisa Knićanin je ostao bez 450 stanovnika. Jedina šansa da se mlada populacija zadrži jeste otvaranje nekih privrednih kapaciteta za upošljavanje 30 do 40 ljudi. Što se tiče infrastrukture, najvažnija je izgradnja kanalizacije, za koju je urađena projektna dokumentacija, s obzirom da se Knićanin nalazi ispod nivoa reke Tise i ima veliki problem s podzemnim vodama i izlivanjem septičkih jama, ocenjuje stanje u ovom naseljenom mestu Radoslav Jocić.