Gradonačelnik na obeležavanju dana Garde Vojske Srbije

Na poziv komandanta Garde Vojske Srbije, brigadnog generala Milomira Todorovića, gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, prisustvovao je juče svečanosti u kasarni "Dedinje" u Beogradu, kojom je obeležen 6. maj, Dan Garde. Pripadnici Garde ovaj dan obeležavaju kao godišnjicu formiranja kao sećanje na događaj kada je 1830. godine u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.
 
 
Svečanosti i prikazu dela osposobljenosti i tehnike te jedinice prisustvovali su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, komandant Garde brigadni general Milomir Todorović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković.
 
Čestitajući praznik pripadnicima jedinice sa najdužom tradicijom u Vojsci Srbije, predsednik Nikolić je podsetio na bogatu tradiciju i prošlost Garde na ovim prostorima, ističući da su i tada, kao i danas, mladići za tu jedinicu birani "po stasu i ugledu".
- Počastvovan sam što sarađujem sa vama svakodnevno, ali čast je i biti u jedinici koja baštini najdužu tradiciju u Vojsci i koja je po mnogo čemu posebna, izuzetna formacija, koja danas izvršava veoma specifične zadatke od izuzetne važnosti – naglasio je predsednik Nikolić dodajući da je izdvajajući se svojom prepoznatljivošću, kao i izvršavanjem zadataka i dostignutim stepenom operativne i funkcionalne sposobnosti Garda aktivan činilac moderne i funkcionalne Vojske Srbije.
 
   
 
Komandant Garde, general Todorović istakao je da su vrednosti te jedinice gradile mnoge generacije starešina i vojnika, dajući joj sve od sebe, pa je ona danas ponos svog naroda i vojske. Todorović je poručio da će Garda, u skladu sa mogućnostima, unaprediti sistem obuke i operativnih sposobnosti, svesna svoje odgovornosti.
 
U okviru svečanosti, otvorena je nova stalna postavka spomen-sobe Garde u kasarni "Dedinje". Portret Miloša Obrenovića specijalno za ovu priliku izradio je akademski slikar Zoran Greteljanović, a njegovu bistu akademski vajar Ljubiša Mančić.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak iskoristio je priliku za susret s vojnim zvaničnicima, zahvalio se na učešću Vojske Srbije tokom vanredne situacije, a u Generalštabu je imao sastanak sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije generalom Jovicom Draganićem. Jedna od tema bila je i povratak vojne jedinice u Zrenjanin i njeno stacioniranje u nekadašnju kasarnu.
- Razgovarali smo o imovinsko-pravnim odnosima između Vojske Srbije i lokalne samouprave na teritoriji Grada Zrenjanina, kao i o operativnim poslovima u vezi s povratkom vojske, odnosno jedinice banatske brigade, iz Pančeva u Zrenjanin. General Draganić je već boravio u našem gradu, kada je i postavljen plan ponovnog razmeštanja vojske, na zahtev Ministarstva odbrane – kaže gradonačelnik Bošnjak i dodaje da se u zrenjaninskoj kasani već izvode određeni građevinski i zanatski radovi, radi njenog ponovnog privođenja nameni.
- Izvestio sam zamenika načelnika Generalštaba o dinamici tih radova i o daljim koracima koje je potrebno preduzeti za povratak vojske – naglašava Bošnjak. 
 
   
 
Pripadnici Garde Vojske Srbije 6. maj i 184. godinu od formiranja obeležavaju u znak sećanja na isti datum iz 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija. U sastav te jedinice 1831. godine ušla je i muzika - "Knjaževsko-serbska banda", a prethodno je knjaz Miloš Obrenović tražio od starešina da mu po "stasu i ugledu odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija". U toku i posle završetka Drugog svetskog rata, jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske. Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije, da bi 1. novembra 1994. godine formirana Gardijska brigada. U sklopu sprovođenja reformskih procesa, krajem novembra 2006. godine preformirana je u Gardu Vojske Srbije.
 
Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.