Gradski štab za vanredne situacije u pripravnosti

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak prosledio je danas obaveštenje o potrebi uvođenja pripravnosti u Gradskom štabu za vanredne situacije. Ne radi se o uvođenju bilo kakvih posebnih mera, niti proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Zrenjanina, već se samo postupa po osnovu dostavljenog akta Sektora za vanredne situacije Republike Srbije. 
 
Kako se navodi u obaveštenju prosleđenom javnosti, na osnovu akta Sektora za vanredne situacije broj. 161-754/14 od 12. 05 2014. godine,  u cilju preduzimanja operativnih i preventivnih mera odbrane od poplava shodno dobijenom preliminarnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, neophodno je uvesti PRIPRAVNOST u štabovima,  u cilju podizanja spremnosti svih subjekata koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, naročito u preduzimanju mera na odbrani od poplava na vodotocima drugog reda.
 
U upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda navedeno je da se:
"U utorak 13.05. posle podne i uveče lokalno očekuju obilni pljuskovi (od 20 mm/ 3h) sa gradom i jakim vetrom. U sredu i četvrtak u većem delu obilne padavine, od 30 do 50 mm/ 24h, lokalno i više. Na severu i istoku Srbije jak, povremeno olujni severni vetar. U četvrtak i petak u višim planinama sneg i stvaranje snežnog pokrivača. Do subote ukupna količina padavina od 50 do 120 mm". 
 
Padavina juče u Zrenjaninu nije bilo u većim količinama, ali je obilnija kiša započela danas u prepodnevnim časovima i očekuje se da pada i tokom sutrašnjeg dana. U petak se ne očekuju obilnije padavine, dok se potpuni prestanak padavina i porast temperature najavljuju za subotu i nedelju.