Gradsko veće utvrdilo predlog Odluke o rebalansu budžeta za 2014. godinu - povećavaju se prihodi

Gradsko veće Grada Zrenjanina na današnjoj, 71. redovnoj sednici, utvrdilo je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans budžeta – na osnovu kog su planirani prihodi i rashodi povećani za 3,6% u odnosu na prvobitnu Odluku o budžetu grada za tekuću godinu.
 
Kako se navodi u Odluci o rebalansu budžeta, neophodno je bilo uskladiti planirana preneta sredstva iz prethodne godine sa stvarno  prenetim  neutrošenim  sredstvima  koja  su  se  zatekla  na  računu  budžeta  01.01.2014. godine. Kao  drugi  razlog  za  usvajanje  Rebalansa  I  u  2014.  godini  pomenuta je neophodnost  uključivanja  sredstava  od  drugog  nivoa  vlasti  a  koja  su  pristigla  na račun  budžeta  grada  Zrenjanina  posle  usvajanja  Odluke  o  budžetu  grada  Zrenjanina  za  2014.  godinu,  odnosno  u  periodu  od  24.12.  do  31.12.2013.  godine, a  to  su  sredstva  koja su stigla kao tekući i kapitalni transferi od Republike i AP Vojvodine u iznosu od 7.913.335,13 dinara. Ovim Rebalansom su uključena i sredstva koja su u toku 2014. godine pristigla od višeg nivoa vlasti i to u iznosu od 18.394.583 dinara.
 
Ukupni  prihodi  i  primanja  (tekući  prihodi  i primanja, preneta  sredstva iz 2013.  godine i  dodatni prihodi  budžetskih  korisnika) Rebalansom I su planirani u iznosu od  6.296.265.260  dinara,  što u odnosu na planirani iznos po Odluci o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu znači povećanje za 3,6%, odnosno, u nominalnom iznosu, planirano je povećanje za 219.001.706 dinara. Podsećamo, prvobitnom Odlukom o budžetu za 2014. godinu planirani su ukupni prihodi u iznosu od 6.077.263.554 dinara. 
 
Kao posledica Odluke o Rebalansu I budžeta, došlo je do izmena u programima poslovanja i rada javnih preduzeća i ustanova, direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Prethodno je Gradsko veće razmatralo izveštaje o poslovanju i radu preduzeća i ustanova za 2013. godinu i dostavilo Skupštini grada na odlučivanje. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, koji je predsedavao današnjom sednicom, pojasnio je ključne odrednice donete Odluke.
- Prvobitnim planom bilo je predviđeno zaduživanje Grada u iznosu od nekih milijardu dinara, sada je taj iznos smanjen na oko 800 miliona. Mi ćemo se, naravno, u skladu s merama Vlade i nadležnog Ministarstva finansija prilagođavati, ukoliko bude bilo potrebno, njihovim programima i planovima, a za sada, da bismo mogli da realizujemo započete projekte i one koje planiramo, prilagodili smo ovaj budžet. On donekle odstupa od realnosti, ali su planovi u gradu ambiciozni, samim tim smo se odlučili na ovaj i ovakav korak – rekao je gradonačelnik i naveo o kakvim se ambicijama radi.
- Pre svega, to se odnosi na realizaciju započetih projekata, poput uređenja "Begejske petlje", delimične rekonstrukcije otvorenog bazena u pravcu daljeg razvoja tog sportskog objekta, kanalizacije u naseljenim mestima, treće faze uređenja centra, izgradnje ulica, saobraćajnica, infrastrukture, daljeg razvoja mesnih zajednica i programa javnih preduzeća. 
 
Deo današnje sednice gradski većnici posvetili su razmatranju predloga nekoliko odluka iz komunalne oblasti, pa su tako utvrđeni predlozi Odluke o donošenju Plana generalne regulacije ''Berbersko – Bolnica'' u Zrenjaninu, Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uređenju grada Zrenjanina, Odluke o izmeni Odluke o parkiranju vozila, kao i  Odluke o dopunama Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina. 
 
Odluka o izmenama i dopunama Odluke o uređenju grada Zrenjanina doneta je iz potrebe  otklanjanja  uočenih  manjkavosti  i nepreciznosti  osnovnog  teksta  u  delu  koji  reguliše  postavljanje  i  uklanjanje spomenika i spomen obeležja. Izmene kaznenih odredbi izvršene su u cilju usaglašavanja istih sa odredbama Zakona o prekršajima koje su počele da se primenjuju počev od 01.03.2014. godine.
 
Predlogom Odluke o dopunama Odluke o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene na teritoriji grada Zrenjanina omogućeno je postavljanje prevoznih sredstava rekonstruisanih u montažne  objekte -  tranvaji,  vagoni, autobusi,  brodovi  i  slično  koji  su  rekonstrukcijom  prilagođeni  za  obavljanje ugostiteljske delatnosti. U sastavljanju Odluke korišćena su iskustva drugih sredina, posebno grada Novog Sada, a do njenog donošenja došlo je nakon obraćanja Kancelariji za brze odgovore za pribavljanje zahteva i dozvola za postavljanje kafe-vagona na javnoj površini u centru grada. Do sada takva mogućnost u gradskim odlukama nije postojala.
 
Veće je prihvatilo zahtev manastira Prepodobne Melanije Rimljanke iz Zrenjanina i odobrilo umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za 95% od visine naknade  obračunate  u  skladu  sa  Odlukom o uređivanju  građevinskog  zemljišta  i kriterijumima  i  merilima  za  utvrđivanje  visine  naknade za uređivanje građevinskog zemljišta  na  teritoriji  grada  Zrenjanina. Manastiru se izašlo u susret radi izgradnje objekata pratećeg sadržaja pri jedinom manastiru u ovom delu Banata.
 
Na samom kraju današnje sednice, Gradsko veće podržalo je zahtev Informativno- edukativne muzičke radionice ''Zeppelin'' iz Mužlja, u njenom postupku dodele frekvencije istoimenom radiju, za ponovno emitovanje svojevremeno popularnog programa te stanice.