Održano treće ''Evropsko selo'': ''Srbija na putu ka EU, Zrenjanin već u njoj''

"Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, a sudeći po ovoj manifestaciji, Zrenjanin je već stigao u Evropu", poručio je juče učesnicima i posetiocima manifestacije "Evropsko selo" zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt, dok je gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak rekao da je "ovo najbolja slika Zrenjanina, Banata i Srbije". 
 
 
   
 
U predivnom ambijentu Trga slobode u Zrenjaninu juče je po treći put održana manifestacija "Evropsko selo", na kojoj su učenici osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina i njihovi gosti predstavili 26 država članica Evropske unije. Kao deo obeležavanja 9. maja, Dana pobede i Dana Evrope, manifestacija je okupila veliki broj učesnika, koji su se potrudili da na najbolji način predstave zemlje članice EU, ali i privukla brojnu publiku, naše sugrađane, koji su s posebnim interesovanjem obilazili stilizovane šatore – zemlje Evropske unije.
 
Grad Zrenjanin je organizaciono podržao manifestaciju koju su, s velikim trudom i kreativnošću, pripremili direktori škola, učenici i njihovi nastavnici.  
 
   
 
Pozivu da prisustvuju manifestaciji ove godine se odazvalo više predstavnika ambasada i diplomatskih misija članica EU, pa je "Evropsko selo" zaista poprimilo internacionalni duh i karakter. Gosti Zrenjanina juče su bili Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Kristera Aspa, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji, Joanis Joanidis, zamenik ambasadora Republike Grčke, Panajotis Janakuljas, šef Konzularnog odeljenja te ambasade, Paolo Batineli, ataše za nauku ambasade Republike Italije u Srbiji, Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici i Ana Kler Noel, direktorka Francuskog instituta u Novom Sadu. 
 
   
 
Diplomatske predstavnike primio je u Plavom salonu Gradske kuće gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak, a potom je u Gradskoj bašti upriličen koktel kom su prisustvovali i direktori osnovnih škola, učesnica u manifesatciji. Prijemu je prisustvovalo i više čelnika lokalne samouprave, zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. 
 
   
 
"Evropsko selo" proglasio je otvorenim gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, koji je posebno istakao da je grad danas privilegovan da ugosti značajne goste, predstavnike evropskih zemalja.
"Upravo je i cilj ove manifestacije da, kroz upoznavanje naših najmlađih sugrađana iz osnovnih škola s evropskim vrednostima i kulturama, od školskog doba njima približimo put na kom se Srbija sada nalazi, a to je put ka Evropskoj uniji. Naravno da je Zrenjanin bio, da jeste i da će ostati "otvoren grad", evropski grad koji otvorenog srca prilazi svim ljudima. Nadamo se da ćemo, kroz ovu aktivnost i manifestaciju, upravo doprineti boljem životu naših sugrađana, ali i većem učešću evropskih zemalja u našem razvoju", kazao je Bošnjak.  
 
Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, rekao je da će dugo pamtiti izvanrednu sliku prepunog, osunčanog, zrenjaninskog trga, ispunjenog posetiocima i decom, kraj štandova koje predstavljaju evropske zemlje.
"Jedna od suštinskih stvari i osnovno načelo evropske unije jeste raznolikost u jedinstvenosti i to se vidi i na ovom trgu, a činjenica da je sve delo dečjih ruku, čini sve ovo još upečatljivijim", istakao je on.   
 
       
 
Prisutnima se obratio i Joanis Joanidis, zamenik ambasadora Republike Grčke u Srbiji, države koja trenutno predsedava Savetom Evrope, podsetivši da Grčka podržava "Evropsko selo" od samog početka i da je to sada već tradicija i uspeh. On je najavio i organizovanje posete za 40 učesnika manifestacije gradu Beogradu i ambasadi Grčke.
"Grčka je uvek podržavala i Srbiju na njenom putu ka Uniji i cilj ovog projekta je promovisanje interkulturalnog dijaloga i različitosti", kazao je Joanidis. 
 
Inicijativa o organizovanju "Evropskog sela" potekla je iz osnovne škole "Mladost" iz Tomaševca. Direktor ove škole, Slobodan Rakić, rekao je prilikom pokretanja projekta "Evropsko selo" da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa, a da je pokretanju projekta doprinela i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nije imalo prilike da putuje u zemlje članice Evropske unije. 
 
   
 
Zahvaljujući "Evropskom selu" i deci koja su pripremila atraktivne nastupe, na Trgu slobode u Zrenjaninu su se, slično kao i prethodne dve godine, mogli čuti tradicionalni muzički zvuci zemalja članica EU, probati neki prepoznatljivi proizvodi nacionalnih kuhinja, a na štandovima su se, između ostalih, mogli sresti i Pipi duga čarapa, grof Drakula, grčke boginje, Vikinzi, venecijanski gondolijeri, portugalski fado muzičari...