''Ritovi donjeg Potisja'' na javnoj raspravi

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je javna rasprava povodom predloga Uredbe da se "Ritovi donjeg Potisja" proglase za zaštićeno područje i dodele na upravljanje novoosnovanom javnom preduzeću "Rezervati prirode" u Zrenjaninu. Uredba Ministarstva poljoprivrede i životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode naišla je na dobar odjek tokom javne rasprave, na kojoj se moglo čuti dosta toga o samom donjem Potisju, ali i načinu budućeg upravljanja rezervatom, kao i o daljim planovima JP "Rezervati prirode" na očuvanju i unapređenju zaštićenih prirodnih celina i onih koje su na putu da takve postanu. 
 
   
 
Održane su dve prezentacije, prezentacija Studije zaštite Specijalnog rezervata prirode "Ritovi donjeg Potisja" kao predloga za stavljanje pod zaštitu kao prirodno dobro od I kategorije značaja za Republiku Srbiju od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i prezentacija sadržaja predloga Uredbe o proglašenju zaštićenog područja od strane Ministarstva poljoprivrede i životne sredine. Javnoj raspravi je prisustvovao veliki broj korisnika prostora, JP "Vojvodinašume", lokalnih ribolovačkih i lovačkih udruženja, upravljača SRP "Okanj bara", lokalnih medija i dr. 
 
Zaštićeno područje, kako je navedeno tokom rasprave, nalazi se u centralnom delu Vojvodine, priobalju Tise, 7,5 km južno od ustave kod Novog Bečeja sve do 8 km severno od ušća Tise u Dunav i ukupne je površine 3.010 hektara. U ovom području obitava 177 vrsta ptica, od kojih je 150 strogo zaštićeno, 14 biljnih zajednica, 36 vrsta riba, 45 vrsta fitoplanktona i veliki broj vrsta sisara. Zaštićeno područje obuhvata kompleks ritskih staništa šume crne i bele topole, bele vrbe, vlažne livade, močvarne komplekse, otvorena vodena ogledala stalnih i privremenih bara i osam starih meandara Tise. Kao značajan element ekološkog koridora Tise, povezivaće staništa "Stare Tise" kod Bisernog ostrva, park prirode "Jegrička" i specijalne rezervate prirode "Titelski breg" i "Carska bara". Područje terirtorijalno pripada opštinama Novi Bečej, Žabalj i Titel i Gradu Zrenjaninu. 
 
   
 
Direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, dr Biljana Panjković istakla je da su "Ritovi donjeg Potisja" uvršteni u srednjoročni program rada ove institucije, te je za njih urađena Studija zaštite. 
- Ono što je značajno za područje Grada Zrenjanina jeste da omogućava, pored zaštite i povećanja površine pod zaštitom, i razvoj koji je u skladu s tradicionalnim načinom korišćenja prostora i zaštite životne sredine. To konkretno znači da će se moći održavati sve one aktivnosti koje su usklađene sa zaštitom, da neće biti nekih velikih ograničenja i davaće mogućnost razvoja ekoturizma, održivog turizma, sada vrlo aktuelnog, kao i razvoja stočarstva na pašnjacima na vlažnim livadama i, naravno, razvoj ribarstva. Nikakve se aktivnosti neće zabranjivati, samo će biti ograničene, u skladu sa zakonom o zaštiti prirode – navela je Biljana Panjković. 
 
   
 
Direktor JP "Rezervati prirode" mr Dejan Jovanov rekao je da su, u skladu s analizom i studijom opravdanosti koju je izradilo Gradsko veće Zrenjanina i usvojila Skupština grada, nastavljene aktivnosti na proglašenju novih zaštićenih područja. 
- Jedno od njih, možda i najznačajnije, su "Ritovi donjeg Potisja", specijalni rezervat I kategorije, tako da ovo javno preduzeće može da bude ponosno na sve dosadašnje aktivnosti koje je sprovelo u tom pravcu. Pred nama su aktivnosti oko same konsolidacije preduzeća, funkcionalno-organizacionog opremanja, formiranja čuvarske službe i realizacije svih onih aktivnosti koje su Pravilnikom i Uredbom definisane, naveo je Jovanov. 
 
Podsetimo, "Rezervati prirode" je, odlukama Gradskog veća grada Zrenjanina, postalo staralac, odnosno upravljač prirodnim dobrima – spomenicima prirode "Županijski park u Zrenjaninu", "Beli dud u Belom Blatu", "Hrast lužnjak u Zrenjaninu", kao i privremeni upravljač zaštićenim područjem "Čenćanska jezera". Istovremeno, utvrđen je Predlog Zaključka o pokretanju inicijative za proglašenje zaštićenog područja ''Čenćanska jezera'', koja se upućuje Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode na razmatranje.