Zrenjanin ispratio školske olimpijce

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV) biće obnovljena nakon dve i po decenije, a domaćin sedmog SOŠOV-a je Sombor, grad u kojem je održana i poslednja olimpijada u prethodnom ciklusu, 1989. godine. U tom gradu od 16. do 18. maja okupiće se oko 1.600 učenika osnovnih škola, koji na đačku olimpijadu stižu kao najbolji sportisti svojih okruga, a takmičiće se u devet sportova. Među njima biće i oko 160 đaka sportista iz škola sa teritorije srednjebanatskog okruga, a za njihove predstavnike, kao i nastavnike i koordinatore Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje Grada Zrenjanina danas je priređen prijem u Gradskoj kući i ispraćaj na takmičenje.  
 

Domaćini prijema bili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić, članica Gradskog veća za resor sporta Zlatana Ankić i zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev, uz prisustvo generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina, Sime Salapure. Oni su našim mladim sportistima poželeli da u Somboru, pre svega, dostojno reprezentuju naš grad, da se druže međusobno i provedu prijatne trenutke na takmičenju, ali i da postignu dobre rezultate i vrate se s osvojenim medaljama.
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić ističe da u Sombor putuju najbolji đaci sportisti u svom uzrastu i u svojim kategorijama.
- Mi smo presrećni što se, posle 25 godina, školska olimpijada ponovo održava. Nadam se i mislim da ćemo uspeti da se kandidujemo za domaćina naredne olimpijade, da grad Zrenjanin bude domaćin mladim sportistima kao što je to već bio 1974. i 1986. godine. Nadam se i da ćemo već sledeće nedelje imati priliku da ugostimo u Gradskoj kući najuspešnije sportiste iz našeg grada na ovoj olimpijadi u Somboru – kazao je Janjić.
On je tokom razgovora s olimpijcima istakao nastojanja gradskih vlasti da Zrenjaninu vrate epitet "grada sportova" i podsetio na značajna budžetska ulaganja u sport.
- Želimo da imamo ekipe u najvišem rangu ligaških takmičenja u Srbiji, ali i da završimo započete sale u školama. U Ečki smo započeli gradnju prave sportske hale, kakvu će malo koja sredina imati, a slične objekte ćemo završiti i u Aradcu i Mihajlovu. Ove godine otvorićemo i sportsku halu u Botošu, gradimo salu za borilačke sportove u Kleku, a uskoro ćemo započeti i gradnju sportskih objekata u Lukićevu i Stajićevu. To su značajna ulaganja, čiji će rezultati posebno biti vidljivi u narednom periodu – dodao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
 
     
 
Zamenik predsednika Skupštine grada, Ljubomir Stanisavljev takođe se nada da će se neki od naših predstavnika iz Sombora vratiti s medaljama, ali i da je i sam plasman na olimpijadu već uspeh.
- Ako i ne osvojite medalje, nemojte kloniti duhom, već sam vaš plasman na ovo takmičenje i vaša kandidatura su značajni, bitno je da ostavite srce na terenu i u dobrom svetlu prezentujete naš grad, uz ono poznato olimpijsko geslo "Važno je učestvovati" – poručio je Stanisavljev mladim zrenjaninskim olimpijcima.
 
   
 
Generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina, Simo Salapura, iskoristio je priliku da koordinatoru školskog sporta za Srednjebanatski okrug Jovanu Lekiću preda zastavu staru više decenija, nekadašnjeg Opštinskog saveza školskih sportskih društava u Zrenjaninu. Lekić je zahvalio predstavnicima Grada Zrenjanina na ukazanom poverenju,  prijemu i dobroj saradnji.
    - Na takmičenju u Somboru učestvuje osam okruga, a deca će se takmičiti u devet sportova – plivanju, rukometu, odbojci, košarci, fudbalu, atletici, gimnastici, streljaštvu i stonom tenisu. Ova deca prošla su kroz  redovan sistem takmičenja Saveza za školski sport Srbije i plasirala su se na olimpijadu kao pobednici kvalifikacionih takmičenja. Do sada je organizovano sedam olimpijada, od kojih su čak dve – druga i peta, bile organizovane u Zrenjaninu – kaže Lekić.