Zrenjaninci uspešni na Svetskim sportskim igrama mladih do 16 godina

Karatisti Đorđe Salapura (član KK "Zrenjanin") i Marina Radičević (članica KK "Zadrugar" Lazarevo) i biciklistkinja BK "Ciklomanija" Viktorija Petrović predstavljali su naš grad i Republiku Srbiju na 4. Svetskim sportskim dečjim igrama, održanim u turskom gradu Konji od 19. do 24. aprila. Salapura je osvojio zlatnu medalju u borbama u kategoriji do 70 kg, a Radičevićeva bronzanu u kategoriji 55 kg.
 
Tim povodom naše predstavnike na ovoj međunarodnoj sportskoj smotri za mlade kadetskog uzrasta (do 16 godina starosti) primili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić i članica Gradskog veća Zlatana Ankić. Prijemu su prisustvovali i treneri karatista, Miloš Erić i biciklistkinje, Vladimir Stanar, kao i generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina, Simo Salapura.
 

 
Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić čestitao je mladim sportistima i njihovim trenerima na još jednom uspehu u internacionalnim razmerama i ocenio kao veoma značajnu činjenicu da su Zrenjaninci činili 10% svih naših takmičara, s obzirom da je iz Srbije u Turskoj nastupilo 37 takmičara i trenera.
 
- Stav Gradske uprave je da ovakva takmičenja treba što više pratiti i pomoći našim sportistima da na njih odu – istakla je Zlatana Ankić. – Ovo je "mini olimpijada" za mlađe kategorije na kojoj je Zrenjanin postigao lep rezultat, odnosno naši takmičari ostvarili dobar plasman. Ponosimo se njima i njihovim "dobrim prolaznim vremenom" na putu do seniorske konkurencije i imamo veliku odgovornost prema ovoj omladini da im pomognemo u postizanju dobrih rezultata i ubuduće – kaže Ankićeva. Ona je najavila i mogućnost otvaranja sportskog odeljenja Zrenjaninske gimnazije, o čemu postoji inicijativa i vode razgovori.
 
   
 
Đorđe Salapura je i na ovom takmičenju dokazao da je jedan od naših najperspektivnijih karatista.
- Utisci su sjajni, osvojio sam prvo mesto nakon četiri borbe i pobede, u jakoj konkurenciji, koja se može porediti sa evopskim i balkanskim šampionatom. Organizacija je bila dobra, uz lepo druženje. Ovaj grad mi je ostao u lepoj uspomeni, jer sam u njemu i prošle godine na evropskom šampionatu osvojio srebrnu medalju – kaže Salapura.   
 
Na uspehe karatista sportska javnost grada je, nekako, već navikla, a sada se nametnuo i biciklizam, o čemu članica Gradskog veća zadužena za sport kaže:
- Sve je na ljudima i njihovom entuzijazmu. Ovde se pojavio entuzijasta trener, Vladimir Stanar, koji je doneo pokretačku energiju u ovom sportu. Opredeljenje Gradske uprave je da podržava sve vidove zdravog života, pa nam je i biciklistički sport, kao olimpijski sport, izuzetno važan. U ovom klubu su na početku, ali, očigledno, izuzetno kvalitetno rade.
 
   
 
Viktorija Petrović ocenjuje svoj nastup u Turskoj kao uspešan, nadmetala se u dve trke i u jakoj konkurenciji.
- Bilo je to za mene, svakako, zanimljivo iskustvo. Ja se ovim sportom bavim oko godinu ipo dana i svakodnevno treniram, sa jednom ili dve pauze u toku nedelje – ističe Viktorija, a njen trener Stanar dodaje da je ona od strane Biciklističkog saveza Srbije izabrana da bude u našoj reprezentaciji na ovom takmičenju.
- Jedna devojka iz beogradskog "Partizana" donela je i dve zlatne medalje, tako da su one, kao tim, dobro "odradile posao" – kaže Stanar.
 
Svetske dečje igre u Turskoj okupile su preko hiljadu učesnika iz 31 zemlje, koji su se nadmetali u 15 sportskih disciplina. Srbiju je, kako je pomenuto, predstavljalo 37 takmičara i među njima troje naših mladih sugrađana, koji su u Zrenjanin doneli dve medalje i u najlepšem svetlu predstavili i svoj grad i svoju zemlju. S njima je u Konji, kao trener karatista, boravio i Miloš Jelić.