135. godina šaha u Zrenjaninu

Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev otvorio je juče Međunarodni šahovski turnir, kojim se obeležava 135. godina šaha u našem gradu. 

Stanisavljev je istakao da je reč o značajnom jubileju kojim se naš grad može ponositi.

- Grad Zrenjanin je s toga podržao ovaj turnir jer pokušava da na najblji način brine o sportu i sportistima koji mogu da doprinesu boljoj slici Zrenjanina. Lokalna samouprava želi da ovaj grad odiše kvalitetnim sportom, kao što je to bilo i u prošlosti - rekao je Stanisavljev.

 

 

Predsednik Šahovskog saveza Zrenjanin Saša Samolovac izrazio je zadovoljstvo što na ovom turniru, koji će trajati nedelju dana, učestvuje veliki broj šahista i to ne amo iz Srbije.

Milorad Bjelogrlić je okupljenima rekao da se šah, koji je jedno vreme bio zapostavljen, ponovo vraća na scenu i na tome zahvalio lokalnoj samoupravi.  

 

 

Branko Onjin, istoričar, i sekretar šahovskog saveza Zrenjanina, kazao je da je aprila 1879. godine osnovan Velikobečkerečki šahovski klub na inicijativu Jožefa Noje, prvog šahovskog majstora, a da postoji podatak da je još 1801. godine održan prvi šahovski turnir.

- Značajno je reći da Zrenjanin ima 12 sportskih grana koje su starije od sto godina, a među njima je i šah kao jedna od najstarijih - rekao je Onjin.

Predsednik šahovksog saveza Vojvodine Miroslav Kopanja izrazio je zadovoljstvo što je Grad Zrenajnin prepoznao šah kao sport koji, kako je naveo, priprema deču za život i što iz tog grada veliki broj dece osvaja kadetska prvenstva Vojvodine i Srbije.

On je podsetio da se 135 godina ne obeležava samo u Zrenjaninu, već i Srbiji i da je 23. Novembar proglašen kao Dan šaha u Srbiji, a da je 23. Novembra 1879. Godine prvi put odigran turnir.