17. Novembar - Međunarodni dan studenata i srednjoškolaca

Povodom Međunarodnog dana studenata i srednjoškolca, Kancelarija za mlade grada Zrenjanina  upućuje svim sugrađankama i sugrađanima, mladim ljudima, koji se nalaze na studijama ili su učenici srednjih škola, čestitku povodom njihovog dana. Iako se ovaj dan proslavalja u znak sećanja na ratni i zločin protiv čovečnosti koji je počinjen nad studentima i srednjškolicma, istovremeno simbolizuje snagu, važnost, hrabrost, jedinstvo mladih, kao i budućnost koju oni predstavljaju.

Na današnji dan nemačke okupacione vlasti su streljale 9 studentata i profesora zbog organizovanja  velikih antifašističkih protesta održanih u Pragu 1939. godine.  Prilikom gušenja protesta studenata, zatvorene su sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i preko 1200 studenata poslato je u koncentracione logore.

Uvažavajući specifičnu težinu i važnost  ovog datuma, kao i evrospke vrednsoti koje se ogledaju u jednakosti, ravnopravnosti, toleranicji, sardnji, paralmentarizmu i demokratiji, Kanclearija za mlade grada Zrenjanina poziva sve da se u što većem broju aktivno uključe u kreiranju pozitivnijeg okruženja za mlade kroz svoje inicijative, samoorganizovanje, volonitranje, sprovođenje porjekata i naravno kroz angažovanje u aktivnostima Kancelearije za mlade.

Prepoznavajući potencijal, inovativnost, pozitivnu energiju i indivudulanost koju sa sobom nose nove genracije i svaka mlada osoba pojedinačno, a koje su budućnost našeg grada, Kanclearija za mlade grada Zrenjanina je u saradnji sa lokalnom samoupravom kreirala uslove za saradnju, razmenu ideja i mišljenja i sprovođenje projekata svim srednjoškolcima kroz formiranje Unije učeničkih parlamenata  srednjih škola grada Zrenjanina.  Unija predstavlja zajednicu učenika svih srednjih škola sa teritorije grada i oraganizaciju gde srednjoškolci imaju prilike da uče o svim proevrpskim, građanskim i demokratskim vrednostima, te na ovaj način, između ostalog, omogućava i da se učenici  upoznaju i podsećaju na važnost, značenje  i simboliku  dana studenata i srednjoškolca. 

Prvi put je ovaj dan obeležen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Evrope pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.